Уни-Блог™. Продукт на "Успей в България. Всички права запазени.
VankoG
Искаш ли да си Успял и на Върха ?!
Моята Вертера, Твоята Вертера - Нашия общ бизнес

НАЧАЛО

Моля подкрепете сайта в класацията БГТОП с глас на този адрес – http://bgtop.net/vote/1473627387 –
Отнема само клик с мишката, а всеки ваш глас ни помага. Може да се гласува всеки ден. Благодарим ви много!

SSPEbanerV

Принципите за Успех на VankoG

2017-04-09_2158


1. ДЕЙСТВАЙ НЕЗАВИСИМО ОТ РЕЗУЛТАТА !


2. ВСЕКИ ДЕН СЕ ПОДОБРЯВАМ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ!


3. ПРОБЛЕМИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. НАЛИЦЕ СА САМО ВЪЗМОЖНОСТИ!


4. ТОЗИ ДЕН СЕ ПРЕВЪРНА В ПРЕКРАСНА ВЪЗМОЖНОСТ И ПОСТИГНАХ МНОГО !


5. ВСИЧКО СТАВА И СЕ СЛУЧВА – СТИГА ДА ИСКАШ, ДА БЪДЕШ СИЛЕН В ОПРЕДЕЛЕНИЯ МОМЕНТ !


6.  ” ТОВА ОПРЕДЕЛЕНО Е ДВИЖЕЩА СИЛА – ЖИВОТА Е ЗЛО КУЧЕ, БЯГАШ ДА НЕ ТЕ ЗАХАПЕ И ЛОШО ДА ТИ СЕ СЛУЧИ “

 

 


Най-великите инвеститори на всички времена

Има някои инвеститори, които са по-влиятелни и известни от други във финансовия свят. Има и такива, които са нещо като рок звездите, сред инвестиционните специалисти, а имената им са известни от всички. Ето кои са най-великите инвеститори на всички времена, според изданието Investopedia.

Това което е общото между тях е, че те са били успешни в дългосрочен план. Или за разлика от някои популярни имена, като Бил Акман например, не са се отличавали с кратки периоди, в които са били „звездата на деня“.

Дали ще е благодарение на уникалния си подход в инвестирането, следването на конкретни правила или собствени разработени модели за търговия, великите инвеститори са успявали да бият пазара, в един продължителен период от време.

Бенджамин Греъм

graham-1-1

 

Това е бащата на инвестирането в стойност и основоположник на термина „анализ на ценни книжа“. Освен това, негов ученик е Уорън Бъфет, чийто успех също сам по себе си е забележителен.

Основен принцип, съблюдаван от Греъм е, че всяка инвестиция би трябвало да струва много повече от това, което инвеститорът е платил за нея. Той вярвал във фундаменталния анализ и търсел компании с добри баланси, ниски дългове, печалби над средните и достатъчен кеш.

Уорън Бъфет

buwa2

 

Както вече споменахме, Бъфет или „оракулът от Омаха“, както го наричат, е най-известният ученик на Греъм. Бъфет е третият най-богат човек, създал многомилиардна империя, благодарение на следване на принципите на „инвестирането в стойност“.

За това колко велик инвеститор е Бъфет говори факта, че инвестирани 10 000 долара във фонда му през далечната вече 1965 година биха се превърнали в сумата от 96.12 милиона долара към днешна дата. Не е зле нали…

Джон Темпелтън

Известен с това, че купува когато песимизмът е вземал връх на пазара и е продавал, когато властва оптимизмът, той е създател на някои от най-големите и най-успешните международни инвестиционни фондове в света.

tempelton-768x612

 

През 1992 продава Templeton funds на Franklin Group. През 1999 списание „Money“ го определя като „най-добрия селекционер на акции на века“. Роден е в САЩ, живее на Бахамите и се отказва от американското си гражданство, което заменя с британско. Кралица Елизабет Втора го удостоява с рицарски орден за филантропия.

Джеси Ливермор

Без образование, Ливермор е започнал без да знае почти нищо за фондовия пазар. Той се учил от практиката и от грешките си. Създава си инвестиционни принципи, които и до днес си имат своите милиони поддръжници на пазара.

Jesse_Livermoore_1024-768x576

Започва да търгува, когато е бил тинейджър на 15 години, когато има зад гърба си вече 1 000 долара печалба, или сериозна за онези времена сума.

 

Томас Роу Прайс

Това е инвеститорът, който пръв говори за „инвестиране в ръст“. Началото на неговата кариера съвпаднало с Голямата депресия и това, което научил не е, че трябва да стои далеч от акциите, а напротив да се научи да ги обича.

PF-t-rowe-price_3380285b

 

Според Прайс финансовите пазари са циклични. Той също така мразел да се движи „с тълпата“. Инвестирал в добри компании и задържал акциите.

Неговата философия била, че инвеститорите трябва да се фокусират над селекция на добри акции, които да държат дългосрочно – нещо, което по онова време било странна практика. Той залагал на дисциплина, постоянство и фундаментален анализ.

Питър Линч

Линч е начело на Fidelity Magellan Fund между 1977 и 1990 година, по което време активите на фонда нарастват от 20 милиона до 14 милиарда долара.

LYNCH_P_20151201095245

 

Неговата възвращаемост надминава тази на S&P 500 в 11 от 13-те години, в които ръководи фонда. Средната доходност на година е била 29%.

Често го описват като хамелеон, тъй като се адаптирал към инвестиционния подход, който съответства на времето. И той като Бъфет не инвестира в акции на компании, от чийто бизнес не разбира.

Джон Неф

Неф започнал работа в Wellington Management Co през 1964 г. и работил в нея 30 години, като управител на три от фондовете й. Той концентрира вниманието си над компании с ниски съотношения цена-печалби и високи дивидент.

neff-668x1024

 

Управлява Windsor Fund в продължение на 31 години ( до 1995), като за този период той има възвращаемост от 13.7%, спрямо 10.6% за S&P 500. Това означава печалба от около 55 пъти от сума, инвестирана през 1964 година.

Джордж Сорос

george-soros-owes-him-1952389829-768x576

 

Известен с големия си залог срещу британската централна банка, от който печели над един милиард долара, Сорос основава фонда си Soros Fund Management, през далечната 1973-та година. За почти две десетилетия той управлява този фонд и носи възвращаемост от над 30% на година, като на два пъти постига годишна доходност от над 100%.

Джон Богъл

john_b_-768x432

Богъл е известен като бащата на индексните фондове. Той основава взаимния фонд Vanguard Group през 1974 година и го прави един от най-уважаваните в света. Прави инвестицията в индекси достъпна за милионите инвеститори, като създава първия индексен фонд – Vanguard 500 през 1976 г.

 

Карл Айкън

Той започва кариерата си през 70-те години и прави първия си удар с враждебното придобиване на TWA през 1985 г. Купува акции на компании, които счита, че имат лошо управление, след това притиска мендижърите им да преструктурират, докато компанията не се вдигне на крака, след което продава обратно дяловете си.

icahn-768x576

На Уолстрийт дори има термин „ефектът Айкън“ – има се предвид скокът на цените на акциите на една компания, когато Айкън започне да я купува, тъй като счита, че има лош мениджмънт.

Дейвид Тепър

Това е вторият най-влиятелен финансист в момента. Той е един от най-успешните трейдъри на всички времена, с доходност от 38% (преди такси и комисиони) през последните 20 години.

David-Tepper

 

Или казано по друг начин, инвестирани 10 000 долара във фонда на Тепър преди 20 години, биха се превърнали в главозамайващата сума от 190 000 долара към днешна дата.

Станли Друкенмилър

Още един феноменален инвеститор, реализирал доходност на фонда си в размер на 30% за последните 30 години.

7765-768x576

„Първото нещо, което чух, когато се захванах с този бизнес, не от моя ментор, бе – биковете печелят пари, мечките печелят пари, а прасетата ги заколват. Тук съм, за да ви кажа, че аз бях прасе. Дълбоко съм уверен, че единственият начин да се реализира възвръщаемост в нашия бизнес в дългосрочен аспект, е да си прасе. Смятам, че диверсификацията и всички други неща, които ни учат в бизнес училищата, в днешно време е вероятно най-неправилната възможна концепция. Ако погледнете към всички велики инвеститори, чиито инвестиционни стратегии се различават, като Уорън Бефет, Карл Икаан и др, ще видите, че те са били много концентрирани в своите залози. Те виждат инвестиционна възможност и залагат всичко на нея. Това е и моята рецепта за успех – виждате изключителна инвестиционна възможнот, която се появява относително рядко (веднъж или два пъти в годината) и залагате на нея. Основната грешка, според мен на 98% от инвеститорите и портфолио-мениджърите е, че имат усещането, че трябва да се захващат с много неща едновременно. Ако видите изключителна възможност, възползвайте се от нея, сложете всички яйца в кошницата и бъдете много внимателни“, съветва Друкенмилър.

 


Места, които задължително трябва да посетите

Здравейте, извиняваме се че толкова време отсъствахме и нямаше нови статии, но си взехме една многооо дълга почивка.

Вдъхновени от почивката си, днес решихме да ви представим няколко страхотни места за почивка и релакс. Насладете им се!

razlichno.com-Go-Traveling-600x196
Маракеш, Мароко

 

 

Това е една от най-древните столици на страната. Градът е разделен на две силно контрастиращи части – Медина, основана близо преди 1000 години, и Вил Ноьвил  – френски колониален модернистичен проект от началото на 20ти век.Средновековен град на драма, митове и мистерии, Маракеш ще плени всеки, който рискува да влезе зад неговите стени в цвят охра.

Гранд Каньон, САЩ

razlichno.com-Go-Traveling-1-600x210

Големият каньон на река Колорадо в Северозападна Аризона, САЩ е едно от най-големите земни природни чудеса.Той е един от най-дълбоките каньони в света, където на места височината му достига до 1800 метра. Дълъг е 446 км и е широк около 29 км. Дъното на дефилето представлява типичен пустинен мексикански ландшафт с разнообразни кактуси, агави и юки.

Лувър , Париж

razlichno.com-Go-Traveling-7-600x400

Лувърът е един от най-големите художествени музеи по света. В основата на Лувъра лежи замък-крепост, който е построен от крал Филип-Август през 1190 г. Основното предназначение на замъка е било наблюдението на река Сена, която е била един от традиционните пътища за вражески набези през епохата на викингите.

Катедрала Уинчестър, Англия

razlichno.com-Go-Traveling-10-600x399

Намира се в едноименния град и се счита за една от най-големите катедрали на територията на Англия. Катедралата е посветена на Света Троица, Свети Петър, Свети Павел и Свети Суитин. Работата по изграждането й започва през далечната 1089 година и вече повече от 13 века тя играе важна роля за историческия град Уинчестър.

Теотиуакан, Мексико

razlichno.com-Go-Traveling-9-600x371

Този град се намира на около 40 км североизточно от Мексико и е най-големият предколумбов град в цяла Севрна и Южна Америка. Този град е бил свещен за ацтеките, защото според тяхната легенда тук боговете са се събирали да плануват сътворението на човека. Нарична още „Родното място на боговете” и „Мястото на скъпоценната жертва” Теотиуакан е дом на три от най-древните пирамиди в цял свят.

Ангкор Ват, Камбоджа

 

Angkor Wat Temple before sunset, Siem Reap, Cambodia.

 

Най-известния от всички храмове, и е доста впечатляващ по размери. Ангкор Ват е построен през първите години на 12 век от Суряварман II в чест на бог Вишну и е символична репрезентация на индуистката космология. Състои се от огромен храм, който изобразява митичния връх Меру. Стените му, които очертават петгнезден правоъгълник, заедно с рововете към тях изобразяват планинската верига и космическия океан.

Ниагарски водопад

razlichno.com-Go-Traveling-6-600x400

 

Ниагарският водопад се намира на река Ниагара, на границата между САЩ и Канада. От канадска страна е провинция Онтарио, а от американска – щата Ню Йорк.Счита се, че водопада се е образувал преди около 10-12 хиляди години, вследствие движението на гигантски ледници по територията на днешна Канада.Ниагара има форма на подкова и точно това го прави толкова атрактивен.

Кристалната пещера, Мексико

razlichno.com-Go-Traveling-5-600x283

Едни от най-големите природни кристали в историята на човечеството са огромните и дълги “мечове” от селенит, открити дълбоко под пустинята Чихуахуа в Мексико. Кристалната пещера се намира на близо 304 м под земята и нейни откриватели са двама братя, работещи в мина в Наика през 1910 г. Пещерата е уникална с наличието на гигантски кристали от селенит, структурна разновидност на гипса. Тук се намират едни от най-големите кристали.

Храм Гангарамайя, Шри Ланка

razlichno.com-Go-Traveling-3-600x399

Храмът е един от най-важните будистки храмове в Коломбо, Шри Ланка. Храмът не е място само за поклонение, а също така и училище за обучение по будизъм и музей, който помещава огромна колекция от будистки реликви от цял свят.

Тортола, Британски Вирджински Острови

razlichno.com-Go-Traveling-8-600x303
Остров Тортола е най-популярният и най-големият от групата на Британските Вирджински острови. Местните вярват, че Христофор Колумб е дал името на острова, което от испански означава „земя на гургулицата”. Най – популярната атракция на Тортола са белите му плажове.Не пропускайте да разгледате забележителностите острова – ботанически градини J.R. O’Neal, националният парк Sage Mountain, както и малкия зелен парк Queen Elizabeth ще ви впечатлят с красотата си.

 

100 места, които трябва да посетите докато сте живи

Животът е кратък. Има толкова много неща, които искаме да направим, но дали имаме време или просто не искаме да намерим време.

Затова днес пускаме поредицата ” Сто места, които трябва да посетите докато сте живи”. Както казах животът е кратък, затова намерете малко време и посетете поне една малка част от местата които ще ви представим в поредицата. Един ден като остареете, ще ви се иска да сте го направите.

Мадагаскар

razlichno.com-100-Places-To-Visit-Before-You-Die

Мадагаскар е страна, разположена е западната част на Индийския океан на остров Мадагаскар и прилежащите му малки острови. На острова има разнообразни природните забележителности – находищата на скъпоценни и полу-скъпоценни камъни, гейзерите, водопади, красиви езера, образували се в кратерите на загасналите вулкани.

Мачу Пикчу

razlichno.com-100-Places-To-Visit-Before-You-Die-2-600x403

Наричан е още „Изгубеният град на инките“ .Дълги години Мачу Пикчу бил известен само на местните фермери в региона, преди да бъде преоткрит от Хайрам Бингам през 1911 г. Мачу Пикчу е най – разпознаваемата икона, свързвана със „света на инките“.

Бамбуковата гора, Киото

razlichno.com-100-Places-To-Visit-Before-You-Die-3-600x400

Бамбуковата гора Сагано се намира в  Киото, Япония .Една от най-красивите гори в света обхваща площ от 16 квадратни километра. Всеки посетил това приказно място остава безмълвен, не само заради прелестта му, но и заради звуците, който вятъра издава преминавайки през гъстия бамбуков лес.

Атакама, Чили

razlichno.com-100-Places-To-Visit-Before-You-Die-4-600x450

Атакама е истинска мечта за астрономите. Пустинята се слави с най-чистото небе и е най-подходящото място за разположение на обсерватории. Пустинята  е една от най-безводните, една от най-сухите на земното кълбо.

Памуккале, Турция

razlichno.com-100-Places-To-Visit-Before-You-Die-5-600x399

Снежнобелите басейни и тераси на Памуккале са признати от ЮНЕСКО за обект на световното културно и природно наследство. Повечето от водните басейни в Памуккале са бели, но някои са жълтеникави или кафяви.Термалните извори на Памуккале са изключително лечебни. Още от древни времена много императори, а днес и много известни личности, са посещавали района, за да се  лекуват.

Петра, Йордания

razlichno.com-100-Places-To-Visit-Before-You-Die-6-600x405

Петра е всеизвестният каменен град, скрит сред извисяващите се пясъчникови планини на Йордания.Името на града идва от латинската и гръцката дума за камък “petrae”. Това е модерното име на античния град и е избрано заради това, че градът всъщност е изваян от трошливите скали.Петра е разположена в планините от източната страна на Арабах.

Дубай, Обединени Арабски Емирства

razlichno.com-100-Places-To-Visit-Before-You-Die-7-600x450

Дубай е древен град, известен със своите традиционни пазари. Местата, които могат да се разгледат, са много, но сред най-известните са Двореца на шейха, Дубайския музей, Градините на чудесата и Джумейра.

Кейптаун, Южна Африка

razlichno.com-100-Places-To-Visit-Before-You-Die-8-600x375

Това е едно от най-красивите места на Земята. Кейптаун е вторият по население град в Южна Африка и най-големият в района. Разположен е в подножието на планината Тейбъл. Ако някога отидете там, не пропускайте да отделите малко време и да се разходите из зелените долини сред пъстрите цветя, да видите кристалночистите реки и спиращите дъха планини.

Сингапур

razlichno.com-100-Places-To-Visit-Before-You-Die-9-600x398

Името на града-държава Сингапур идва от санскрит и означава Град на лъва. Смятан е за най-чистия и зелен мегаполис в Азия. Градът не отстъпва на модерните мегаполиси – привлича с уникалната си смесица от небостъргачи, търговски центрове и типични местни кварталчета.

Големият Бариерен Риф

 


Големият бариерен риф е едно от седемте природни чудеса на света. Той представлява огромна защитена територия, дом на десетки хиляди редки морски обитатели. Състои се от около 900 острова и 3000 коралови рифа. Коралите, от които са изградени островите, са 350 вида.

 

 

10 от най-уникалните туристически дестинации

57dc06decd4e1

Търсите ли уникална дестинация за пътуване това лято, различна от задължителното море? Ако идеята за Айфеловата кула и Биг Бен е банална за теб, то тогава ти трябва нещо екзотично, нещо отвъд отъпканата туристическа пътека. Ето и нашите предложения:

57dc038318c8d

1. Съчуан, Китай


Статуята на Буда в Съчуан е издълбана в планината и е висока 233 фута, т.е. крачки. Гигантската Буда датира от 8. век и е една от най-големите статуи на божеството в света. Докато сте в Съчуан, може да отседнете в хотел Панда Инн, където пандата присъства навсякъде, от картини по стени, до десена на мебелите; служителите също се обличат като панди.


57dc03afe363f

2. Лас Поцас или Басейните, Мексико

 

Богатият английски аристократ Едуард Джеймс имаше една мечта и тя беше да създаде земя на мечтите. Е, това се случи и той построи внушителни сюрреалистични земни структури, не къде да е, а в джунглата на Мексико. На площ от 20 акра той построи сгради с имена като „Къщата с покрив като кит“, в която има посторена стълба, водеща до никъде. Името на мястото е „Басейните“, поради терасовидното разположение на посторйките.


 

 

57dc03efe7c80

3. Палачинковите скали в Нова Зеландия

 

На западната страна Националния парк „Папароа“ и на южния остров в Нова Зеландия се намират т.нар. „Палачинкови скали“. Процесът по направата на всички тези палачинки е траел скромните 30 милиона години. А рецептата е: ерозиращи пясъчни слоеве в комбинация с варовикови. Така са се оформили палачинките. 


57dc0406bbb75

4. Монт Св. Мишел, Франция

 

Островът Св. Мишел е много интересно място, намиращо се срещу брега на Нормандия. Заслужава си да видите готическия манастир, който е подслонявал затворници по време на Френската революция. При прилив е заобиколен от много вода, а при отлив площта на острова се увеличава значително.


57dc04229f709

5. Леденият хотел в Юкасяви, Швеция

 

Ако не ви е страх от студа, посетете незабравимия хотел, почти изцяло направен от лед. В него има дори и църква, бар, където чашите са направени от лед, дори гостите спят на ледени легла. Мястото е на 124 мили над Арктическия кръг и може да се посети само през зимните месеци.


57dc043306ccc

6. Синята дупка на Диин, Бахамите

 

 

Сините дупки съдържат прясна вода, морска вода или микс от двете. Името идва от синия цвят на водата, гледайки я отгоре. Тази „дупка“ е най-дълбоката в света – цели 600 фута.


57dc045500a48

7. Подводният музей в Канкун

 

В самия океан, съвсем блузо до Канкун, се намира подводният музей. В него има над 400 скулптури с реален размер, от които мъж, седнал на диван, гледащ телевизия, а около мего плуващи рибки. Не е ли прекрасно?


57dc0465e44e8

8. Алберобело, Италия

 

През 1996 градчето влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, защото е униклано и е богато на история, например, през 14. век граф Конверзано колонизира градчето. Къщите тук се наричат „трули“, т.е. такива направени от варовик и под формата на конуси. В началото на строежа на сгради, те били правени от взаимосвързващи се склаи без хоросан за спойка. И тъй като къщите нямали хоросан, те са били лесни за преместване.


 

57dc0493ecab0

9. Подводният ресторант Итаа в Малдивите

Искали ли сте да се харните сред рибите? В хотел Хилтън в Малдивите и по-специално на остров Конрад Рангали може да вечеряте с удоволствие в подводен ресторант Итаа. Той се намира на 5 метра под водата. Стените и покривът са направени от стъкло, позволявайки на гостите да са изцяло заобиколени от всякакви морски обитатели. Направете резервация, ако сте си наумили да го посетите, защото разполага само с 12 места.


 

57dc04e2018f2

10. Памуккале

 На места термалните басейни в Памуккале наистина приличат на топки памук. Името буквално означава „замък от памук“. Водата извира гореща и се разлива в красиви по-ниски нива, образувайки мини басейнчета. Мястото е перфектно за пълен релакс или плуване. Гледката е спираща дъха!Как да забогатеем? Съветите на 10 от най-богатите хора в света…

Кой може да ви посъветва как да забогатеете, ако не този, успял да се домогне до най-голямото благосъстояние в света? Ето какво съветват десет от най-богати хора на планетата:

1. Бил Гейтс – фокусирайте се върху развитието и иновацията

Нетно състояние: 77 милиарда долара

455-2-768x512

Основателят на Microsoft и най-богатият човек на планетата, има репутацията на един от най-умните хора в света. Така, че до голяма степен не е изненада, че Гейтс е постигнал това което има, благодарение на фокуса си върху развитието и иновацията.

2. Уорън Бъфет – мислете дългосрочно

Нетно състояние: 66 милиарда долара

buffett

Бъфет е един от най-гениалните и успешни инвеститори на всички времена. Той вярва в дългосрочните инвестиции, като един от най-известните му цитати е „инвестиционният ви хоризонт трябва да е вечност.

 

Бъфет казва още – „Успешното инвестиране отнема време, дисциплина и търпение. Независимо колко велик, или талантлив сте, или колко усилия хвърляте, някои неща просто отнемат време. Не можете да произведете бебе за един месец, като вземете девет бременни жени“.

3. Джеф Безос – бъдете мисионер, който остава мотивиран

Нетно състояние: 52.1 милиарда долара

bezos-jeff-768x499

 

Основателя на Аmazon.com също е самореализирал се милардер. В интервю пред Fortune през 2010-та година Безос разкрива, че гледа на бизнеса като на мисия.

„Силно вярвам, че мисионерите правят по-добри продукти“, коментира Безос тогава. „Те са много по-загрижени. За тях нещата не опират само до бизнес. Бизнесът трябва да има смисъл и логика. Мисионерите правят бизнес защото някаква по-голяма причина ги мотивира“.

4. Марк Зукърбърг – мислете като хакер

Нетно състояние: 49.4 милиарда долара

mark-zuckerberg-768x559

 

Едва на деветнадесетгодишна възраст Закърбърг основава Facebook през далечната вече 2004-та година. От тогава благодарение на усилията си той се превръща в един от най-богатите хора на планетата.

Закърбърг отнася успеха си до желанието си да поема рискове и да създава нещо, което да промени света. В допълнение той вярва в следването на стратегията известна като „начинът на хакерите“.

Хакерите вярват, че нещо винаги може да е по-добро и че нищо не е напълно завършено.

5. Лари Елисън – бъдете агресивни в поглъщанията

667-2-768x506

 

Лари Елисън започва кариерата си като изграждащ база данни за ЦРУ, преди да основе собствената си компания Oracle, през далечната вече 1977 година. През годините Елисън се превърна от човек ненавиждащ сливанията и поглъщанията, в такъв използващ ги в своя полза.

Отвореният към такива сделки Елисън, успя да направи няколко големи поглъщания като например на компаниите PeopleSoft, Eloqua и Siebel, превърнали неговата организация в компания с пазарна капитализация от 187.6 милиарда долара.

6. Майкъл Блумберг – никога не спирай да се учиш

Нетно богатство: 43.1 милиарда долара

53-3

 

Бившият кмет на Ню Йорк е започнал кариерата си в Salomon Brothers, където се изкачва по корпоративната стълбица и става партньор през 1972 година. След като напуска Salomon, основава собствена компания, която постепенно се превръща в Bloomberg L.P., преди да стане кмет през 2002 година.

Според Блумбърг, ключът към забогатяването е да се учи нещо ново всеки ден.

7. Чарлз Кох – следвай доказан бизнес модел

67-5-768x432

 

Нетно богатство: 42.9 милиарда долара

Чарлз Кох е един от двамата братя, превърнали Koch Industries, в една от най-големите компании в САЩ. Сред произвежданите от корпорацията продукти са самолетни горива, торове, тоалетна хартия и др.

До голяма степен за натрупване на богатството му, Кох смята, че е допринесла стратегията  „Базиран на пазара мениджмънт“. Това е стратегията, която според него допринася за дългосрочния успех на корпорациите.

8. Бернард Ароно – стойте пред конкуренцията

567-768x436

 

Нетно богатство: 34.7 милиарда долара

Бернард Арно е собственик на компанията LVMH, под чиято шапка са луксозни марки включващи Bulgari, Louis Vuitton, Sephora и Dom Perignon. През 1984-та година той харчи 15 милиона долара за да купи бизнес включващ марката Christian Dior, която до голяма степен е в основата на натрупаното му богатство.

Арно обяснява забогатяването си с непрестанния си стремеж да е пред конкурентите.

9. Лари Пейдж – фокусирайте се върху потребителските технологии

55-2

 

Лари Пейдж и Сергей Брин основават Google през 1998 година. В интервю за Financial Times, Пейдж описва успеха си с инвестирането в съвременните потребителски технологии.

„Можете да направите интерне компания с 10 човека и тя да има милиарди потребители по света. Това не изисква много капитал, като потенциалните печалби могат да са огромни. Така, че напълно естествено е, всеки да фокусира вниманието си в тази насока“, съветва Пейдж.

10. Карлос Слим – учете се от провалите

Нетно състояние: 58.2 милиарда долара

56-3-768x498

 

Мексиканският бизнесмен Карлос Слим, е построил бизнеса си на база на дялове в стотици компании. Вторият най-богат човек в света, пада до четвърто място сред милиардерите в класацията на Forbes за тази година. Загубите на телекомуникационната му компания, следствие на нови регулации бяха в основата на това.

През 2010-та година в интервю Слим дава много добър съвет. „Когато се изправим пред нашите проблеми, те изчезват. Затова учете се от провалите си“.


 

 

СЕДЕМТЕ НАЙ-ВДЪХНОВЯВАЩИ ЛИЧНОСТИ В ТЕХНОЛОГИЧНИЯ СВЯТ В МОМЕНТА

 

Сред хората съществува погрешното схващане, че силициевата долина е място от което единствено излизат приложения за мобилни телефони, а всички получават големи заплати, затова да си работят от вкъщи.

Технологичният свят представлява съвкупност от компании и личности, които до голяма степен работят за да променят света. Да го направят едно по-добро и свързано място, в което хората да са по-щастливи, а животът им да е улеснен.
Кои ще са най-популярните професии след 10 години (видео)

 

От изданието Business Insider правят класация на 100-те най-вдъхновяващи технологични лидери, които до голяма степен работят в посока на казаното по-горе.

Ето и кои са седемте най-значими технологични личности в момента:
1. Марк Зукърбърг

Основател и изпълнителен директор на Facebook

mark-zuckerberg1-768x512

Изминалата година бе изключителна за Закърбърг. По време на конференцията на компанията през април, Закърбърг представи 10-годишен план за развитието на социалната медия, разбит на по-краткосрочни периоди. В него се сочат усилията на компанията за развитието на видеото, търсенето и приложенията като Instagram и WhatsApp, през следващите пет години.

Бъдещите планове на най-голямата социална мрежа, включват големи проекти като дронове, изкуствен интелект и виртуална реалност.

Закърбърг също така стана баща съвсем скоро и обеща да дари 99% от богатството си на стойност 50 милиарда долара в рамките на живота си. Това Закърбърг ще направи посредством организация с идеална цел, основана със съпругата му Пресила Чан.


2. Лари Пейдж

Съосновател и изпълнителен директор на Alphabet


larrypagegoogle-768x526
Някога само интернет-търсачка, днес Google прерасна в глобален технологичен холдинг с големи амбиции. Безспорно за това голяма роля има и Лари Пейдж. Като ръководител на холдинга Alphabet (компанията майка на Google), Пейдж е фокусирал вниманието си към откриване на следващите технологии на бъдещето, към които компанията има сериозен афинитет.


3. Травис Каланик

Основател и изпълнителен директор на Uber

kalanic

С пазарна оценка от около 68 милиарда долара, според експерти, това е най-голямата частна компания в света.

Под ръководството на Каланик, Uber набра капитал в размер на 3.5 милиарда долара, което е най-голямото финансиране на частна компания в историята. Инвеститор бе публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, като това се случи през миналия месец.

Uber продължава да се разраства и да еволюира, като предлага и нови услуги, отвъд превоза на пътници. Сред тях са транспортирането на храна, например.


4. Илон Мъск

Изпълнителен директор на Tesla, изпълнителен директор на SpaceX и председател на борда на директорите на Solar City

musk-768x443
Мъск продължава да е един от най-влиятелните предприемачи в света. Той цели да доминира на земята и в Космоса, с компаниите си Tesla Motors и SpaceX, две от най-нагорещените и прогресивни компании в света в момента.

 

През април Мъск представи „достъпния електрически автомобил в лицето на модела Model 3, който събра поръчки за 375 000 броя, още преди да започне да се продава.

В допълнение Мъск е отговорен за проекта „Hyperloop“, футуристична концепция за транспортиране на хора, подсигурила си финансиране на стойнонст 80 милиарда долара през май.


5. Рейд Хофман и Джеф Уайнър

Хофман е основател и председател на борда на директорите на LinkedIn, докато Уайнър е изпълнителен директор на компанията.

hofman-winer-768x512

През март Уайнър върна неговите 14 милиона долара под формата на бонуси в акции на служителите на компанията, след като акциите на компанията загубиха 40% от стойността си, след незадоволителни тримесечни резултати. Надеждата на Уайнър бе, че служителите ще се мотивират и ще се вдигне морала в компанията.

Светът остана шокиран, когато Уайнър и Хофман сключиха сделка за продажбата на компанията на Microsoft за главозамайващата сума от 26.2 милиарда долара в кеш. Това бе най-голямата покупка от софтуерната компания в историята й.

Цената представляваше премия от 50% спрямо цената на акциите на социалната медия, преди оповестяването на сделката.


6. Джак Дорси

Основател и изпълнителен директор на Twitter и Square

twitter-jack-dorsey-768x432

Като основател на тези две технологични компании, Дорси е оставил своя отпечатък в почти цялата „силициева долина“.

През ноември на миналата година, компанията за мобилни разплащания Square осъществи първично публично предлагане. То не бе особено успешно в първия момент, след като акциите на компанията се понижиха до 9 долара, спрямо предложения диапазон между 11 и 13 долара. Компанията обаче е с капитализация от 3 милиарда долара и приходи в размер на 1.3 милиарда долара.

Дорси се върна като изпълнителен директор на Twitter през юли на миналата година. От тогава той прави сериозно репозициониране на социалната мрежа, с което цели да повиши загубените й позиции. Действията му включват инкорпориране на излъчване на видео „в реално време“ и др. мерки.


7. Тим Кук

Изпълнителен директор на Apple

tim-cook-w750-h560-2x-768x573
През последната една година Кук преведе технологичният гигант през представянето на Apple Music, която привлече 6.5 милиона платени потребителя само през първия си месец на съществуване; оповестяването на телевизията Apple TV 4, която може да излъчва външни приложения и дава достъп до асистента Siri; както и таблета iPad Pro, най-големият таблет в историята на компанията.


 50 успели хора, които първо са се провалили (част 1)

 

14 ТЕХНОЛОГИЧНИ МИЛИАРДЕРИ, НА КОИТО НЕ ИМ ТРЯБВА КОЛЕЖ, ЗА ДА УСПЕЯТ


Стив Джобс.

Невинаги завършването на университет носи успех в живота. Доказателството за това са 14 милиардери, които по една или друга причина не са завършили университет, пише “Business Insider”.

Вижте историите на едни от най-богатите хора в света:

Бил Гейтс

Компания – Microsoft

Университет – Харвард

Състояние – 81 млрд. долара

Бил Гейтс, основател на Microsoft, се записва в Харвард през 1973 г. В първата си година Гейтс създава езика за програмиране BASIC. Той напуска университета през втората си година, за да се концентрира върху компания на име Microsoft, заедно с приятеля си от детинство Пол Алън.

Майкъл Дел

Компания – Dell Computer

Университет – Тексаски университет в Остин

Състояние – 18.8 млрд. долара

Дел решава да напусне още през първата си година в University of Texas в Остин. Той основава Dell Computer Corp. през 1984 г., а малко по-късно става най-младият главен изпълнителен директор, който попада в класацията Fortune 500 на сп. Fortune.

Марк Зукърбърг

Компания – Facebook

Университет – Харвард

Състояние – 34 млрд. долара

Закърбърг, също както и Бил Гейтс, е приет в Харвард. Той обаче не успява да го завърши, тъй като от общежитието си основава Facebook. За 2013 г. приходите на компанията достигат 7.8 млрд. долара, а по последни данни активните потребители са 1.32 млрд. души.

Стив Джобс

Компания – Apple

Университет – Колеж Рийд

Състояние – 6.5-7 млрд. долара

Джобс напуска колежа Reed College в Калифорния след само един семестър. Причината -невъзможност да плаща обучението си в частното училище. Затова той основава Apple заедно със Стив Уозняк в гаража си. Малко преди смъртта му през 2011 г. богатството на Джобс се оценява на около 7 млрд. долара.

Джак Дорси

Компания – Twitter, Square

Университет –  Университет по наука и технологии в Мисури

Състояние – 2.6 млрд. долара

Дорси е един от съоснователите на Twitter и основател на Square. Той е приет в University of Science and Technology в Мисури, но по-късно се мести в NYU, откъдето напуска, за да основе Twitter. Към момента той притежава 5% от Disney, а също така е и в борда на директорите на компанията. Дорси споделя, че става сутрин в 5.30 часа, за да медитира, а след това тича 10 км.

Пол Алън

Компания – Microsoft

Университет – Щатски университет във Вашингтон

Състояние – 16.3 млрд. долара

Алън основава Microsoft заедно с Бил Гейтс през 1975 г. Двамата са учили в една и съща гимназия – Lakeside School. След това Алън е приет в State University във Вашингтон, но напуска след втората година, за да започне работа като програмист в Honeywell.

Лари Елисън

Компания – Oracle

Университет – Университет на Илинойс, Университет на Чикаго

Състояние – 51.1 млрд. долара

Елисън е съосновател и главен изпълнителен директор на Oracle. Той напуска University of Illinois след втората си година, като причината е смъртта на майка му. На следващата година той е приет и в University of Chicago, но напуска само след един семестър. През 1977 г. той основава Software Development Labs, която по-късно преименува на Oracle.

Шон Паркър

Компания – Plaxo, Napster, Airtime

Университет –

Състояние – 3.2 млрд. долара

Паркър е съосновател на Napster, а по-късно става президент на Facebook, въпреки че никога не е ходил в колеж. Днес той е партньор на Питър Тийл, а също така заема ръководни постове в компании като Spotify и Yammer.

Евън Уилямс

Компания – Twitter

Университет – Университет на Небраска

Състояние – 3.1 млрд. долара

Уилямс е един от съоснователите на Twitter. Израснал в Небраска, той учи в университета Nebraska – Lincoln, откъдето напуска след година и половина. Първият му успех идва с компанията Odeo, но милиардите си печели от Twitter.

Ян Коум

Компания – WhatsApp

Университет – Университет на Сан Хосе

Състояние – 7.6 млрд. долара

Коум е съосновател на WhatsApp, която Facebook придоби за над 19 млрд. долара в началото на 2014 г. Коум учи в университета в Сан Хосе, но напуска, за да започне работа в Yahoo. Той работи в компанията 9 месеца до 2007 г., след което я напуска и основава WhatsApp.

Дъстин Московиц

Компания – Facebook, Asana

Университет – Харвард

Състояние – 8.1 млрд. долара

Московиц е един от съквартирантите на Марк Закърбърг, а по-късно и първи служител в компанията. Той напуска Facebook през 2008 г., за да основе Asana, която произвежда инструменти за подобряване на производителността на работното място.

Хироши Ямаучи

Компания – Nintendo

Университет – Университет в Уаседа

Състояние – 2.6 млрд. долара

Nintendo е основана през 1889 г., за да продава карти за игра. Хироши Ямаучи напуска Университета в Уаседа, за да оглави компанията, като е едва трети президент в историята й.  Той заема поста си в продължение на 55 години, преди да умре през 2013 г. на 85–годишна възраст, а компанията се превръща в една от най-големите в сектора.

Азим Премеджи

Компания – Wipro

Университет – Станфорд

Състояние – 16.7 млрд. долара

Премджи напуска Станфорд на 21-годишна възраст след смъртта на баща си. По-късно той основава Wipro, която управлява и до днес. В момента притежава 7.3 млрд. долара, което го прави най-богатият индиец.

Гейб Нюъл

Компания – Valve Corporation

Университет – Харвард

Състояние – 1.3 млрд. долара

Гейб Логан Нюъл е съосновател и управител на компания Valve Corporation. След напускането на Харвардския университет, той прекарва тринадесет години като служител на Microsoft Corporation с идеята да стане „милионер на Microsoft“. Вдъхновен от Майкъл Абраш, който напуска Microsoft, за да работи върху компютърната си игра Quake към id Software, Нюъл и Майк Харингтън напускат Microsoft, за да основат Valve през 1996.

50 успели хора, които първо са се провалили (част 2)

4 thoughts on “НАЧАЛО

  1. Зорница

    Има хора, които знаят и без доказателства, а има и такива, на които хиляди доказателства няма да им помогнат. Затова кажи каквото трябва и никого в нищо не убеждавай – продължавай напред и не се страхувай, твоят звезден момент си е твой. Никой не може да те спре. За предпочитане е да те последват, но това си е тяхна карма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *