ПСИХОЛОГИЯ НА УСПЕХА - PROSPERITET Уни-Блог™. Продукт на "Успей в България. Всички права запазени.
PROSPERITET

ПСИХОЛОГИЯ НА УСПЕХА

   КАКВО НИ ПРЕЧИ ДА БЪДЕМ БОГАТИ 

21

Всички хора живеят в свят, който те си създават със своите мисли. Всеки човек си има доминираща сфера на интереси, за която отделя повече време за размисъл. Затова, ако си мислете само за работа, творчество, филми и др., пари няма да имате. Тоест, ако не мислите за пари, няма да излъчвате енергии с мисли за пари и няма да привличате пари. В резултат на това ще привличате това, за което си мислите. Но да изясним какво означава да мислите за тях? Не да мислите, че сте най-бедния и никога няма да имате пари, а колко са Ви необходими за постигане на определена цел или за да станете финансово независими. Не си мислете за абстрактни суми в милиони, защото Вие сами няма да повярвате в тях, а в реални суми, които са Ви необходими за постигане на целта Ви.

   Изберете си една цел, най- желаната и започнете да мислите за нея и как да я     постигнете. Ако целта Ви е да печелите колкото се може повече пари ще трябва да се съсредоточите именно върху нея. Оглеждайте се и търсете варианти да спечелите повече пари и да ускорите изпълнението на желанията си. Разбира се мислете позитивно за парите. Организирайте мисленето си по този начин и  ще забележите, че при Вас ще започнат да идват хора и обстоятелства , които ще са свързани по някакъв начин с Вашата цел. Не забравяйте да действате, само с мислене и чакане няма да стане. Вие несъзнателно може да не си поръчвате бедност, но да не си поръчвате и богатство. Затова започнете да си мислите за парите с любов и благодарност.

ПРОЗРЕНИЯ НА ДЖОРДЖ  КАРЛИН ЗА ЖИВОТА

БЕДНОСТ И БОГАТСТВО

Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост, широки магистрали, но тесни възгледи. Харчим повече, но имаме по-малко, купуваме повече, но се радваме на по-малко. Имаме по-големи къщи и по-малки семейства, повече удобства, но по-малко време. Имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми, повече медицина, но по-малко здраве.

Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко. Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често.
Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме на луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните. Правим по-големи неща, но не и по-добри неща.

Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме атома, но не и предразсъдъците си. Пишем повече, но научаваме по-малко. Планираме повече, но постигаме по-малко. Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко.

Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, големите мъже и дребните души, лесните печалби и трудните връзки. Времето на по-големи семейни доходи и повече разводи, по-красиви къщи и разбити домове. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократния морал, връзките за една нощ и наднорменото тегло и на хапчетата, които правят всичко – възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни. Време, в което има много на витрината, но малко в склада. Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го споделите или просто да натиснете „изтриване”.

Запомнете, отделете повече време на тези, които обичате, защото те не са с вас завинаги. Запомнете, кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас. Запомнете и горещо прегърнете човека до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърцето си и не струва нито стотинка.

Запомнете и казвайте „обичам те” на любимите си, но най-вече наистина го мислете. Целувка и прегръдка могат да поправят всяка злина, когато идват от сърцето. Запомнете и се дръжте за ръце, и ценете моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е до вас. Отделете време да се обичате, намерете време да си говорите, и намерете време да споделяте всичко, което имате да си кажете.

Защото животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.”

КАК ПАРИТЕ УПРАВЛЯВАТ ЖИВОТА НА ХОРАТА

НИСКИ ДОХОДИ

Когато кажеш: „Не мога да си го позволя”, мозъкът ти спира да работи. Но зададеш ли си въпроса „Как мога да имам това?”, мозъкът ти започва да мисли. Увеличаващата се пропаст между богати и бедни, разликата между работодател и работник, е разликата между възможността да контролираш собствената си съдба и това някой друг да я контролира. Парите са вид сила, но по-силно от тях е финансовото образование. Парите идват и си отиват, но ако знаеш как действат, ти се сдобиваш с власт над тях и започваш да трупаш състояние. Само положителна мисъл не е достатъна. Макар и да са ходили на училище, повечето хора не са учили как действат парите и затова цял живот работят за пари.

Има парични правила, с които богатите боравят и други правила според които действат останалите 95% от хората.

Как се чувстваш, когато чакаш да те одобрят за дадено работно място?!? Как се чувстваш, когато искаш увеличение на заплатата? – Ужасно! А как се чувстваш, когато си вземеш заплатата? – Чувстваш, че не е достатъчно. Струва ти се, че не получаваш почти нищо. Разочарован си. Ето така се чувстват повечето наемни работници, когато си получават заплатата. Особено, когато от нея бъдат приспаднати данъци, други удръжки, а не дай си Боже и кредити.

Това правят 95% от хората. Просто приемат да живеят на заплата, макар да им ясно, че и те самите, и техните семейства ще имат финансови затруднения. Но въпреки това не правят нищо, освен да чакат повишението и да се надяват, че по-голямата заплата ще оправи положението. Повечето просто приемат тази ситуация, някои дори си намират  втора работа и работят още по-усилено с надеждата, че ще се справят с финансовите си проблеми. Просто защото е по-лесно да се научиш да работиш за пари, особено, ако при спомеаването „пари” първото, което чувстваш е страх. Днес е достатъчно да разбереш, че именно страхът задържа повечето хората на работа. Страхът, че няма да могат да си платят сметките. Страхът да не бъдат уволнени. Страхът, че няма да имат достатъчно пари. Страхът да започнат от начало. Такава е цената, когато учиш някаква професия и после работиш за пари. Повечето хора се превръщат в роби на парите…., а после се ядосват на шефа си. Изпитват страх, ходят на работа с надеждата, че парите ще облекчат страха, но те не го правят. Този стар страх ги преследва и те отново отиват на работа и пак се  надяват, че парите ще успокоят страховете им, а те отново не оправдават надеждите им. Страхът ги държи в този капан и в резултат те работят изкарват пари, работят, изкарват пари, като се надяват, че страхът ще си отиде. Но всеки ден, когато станат от сън познатия страх също става с тях. Той държи милиони хора будни по цяла нощ, изпълва ги с непристанно безпокойство. И така, на сутринта те стават и отиват на работа, но заплатата така и не успява да убие страха, който гризе душата им. ПАРИТЕ УПРАВЛЯВАТ ЖИВОТА ИМ, ПАРИТЕ УПРАВЛЯВАТ ТЕХНИТЕ ЧУВСТВА, А СЛЕДОВАТЕЛНО И ДУШИТЕ ИМ.

Трябва да владеете силата на парите, а не да се страхувате от нея. Това обаче не се преподава в училище, а не го ли научите, се превръщате в роби на парите. Основната причина за бедността или финансовите затруднения са страхът и незнанието, а не икономиката, правителството или богатите. Самоналоженият страх и незнанието държат хората в капан. Винаги ще ни съпровождат емоциите „страх” и „алчност”. Отсега нататък най-важното ще бъде да използвате тези емоции във ваша полза, вместо да им позволявате да ви управляват като контролират начина ви на мислене. Повечето хора използват страха и алчността срещу самите себе си. Това е началото на незнанието. Мнозинството от тях цял живот гонят заплати, повишения и работна сигурност, пришпорвани от емоциите  „желание и страх”, без да си задават въпроса накъде ги водят тези предизвиквани от емоциите мисли. Представете си следната картина: впрегнато в каруца магаре, под чийто нос неговият собственик държи морков. Собственикът на магарето може би отива там, където иска да отиде, но магарето преследва една илюзия. На другия ден просто ще има друг морков за магарето.

Страхът те изблъсква от вратата, а желанието те зове, примамва те към скалите. Това е капанът.

– Тогава какъв е отговорът?

– Онова, което усилва страха и желанието, е незнанието. Парите са морковът, илюзията. Ако можеше да види цялата

картина, магарето вероятно щеше да поразмисли дали да следва моркова.

Животът на човека представлява борба между невежеството и просвещението. Човек веднъж спре ли да търси информация и мъдрост за себе си, идва ред на незнанието. Тази борба се води всеки миг и зависи от всяко наше решение, от това, дали се учим да си отваряме или да си затваряме съзнанието.

Двете емоции, „страх и алчност”, могат да ви заведат до най-големия капан на живота, ако не осъзнаете, че са започнали да управляват мисленето ви. Жестоко е да изживееш живота си в страх и никога да не осъществяваш мечтите си. Жестоко е също да работиш усърдно за пари, защото вярваш, че те могат да ти купят неща, които да те направят щастлив. Кошмарно е нощем да се събуждаш ужасен от мисълта, че имаш да плащаш сметки. И животът ти да се диктува от големината на заплатата; това просто не е истински живот. Да смяташ, че работното място ще създаде в теб чувство за сигурност, означава да се лъжеш. Това вече е наистина жестоко и точно този е капанът, който трябва да избегнете, ако е възможно. Моля ви се, не позволявайте на парите да управляват живота ви. Незнанието причинява много, много страх и алчност. Няколко примера:  Лекарят, който иска да получава повече пари за семейството си, увеличава таксата за прегледите. По този начин той прави по-скъпо здравното обслужване за всички. Това се отразява най-вече на  бедните хора, което е причина тяхното здраве да е в по-лошо състояние от здравето на богатите.Тъй като лекарите увеличават таксите си, адвокатите също ги увеличават. Тогава учителите също искат повишение, което увеличава нашите данъци и т. н. Скоро ще има толкова голяма пропаст между бедните и богатите, че ще настъпи хаос и още една велика цивилизация ще се срути. Великите цивилизации са загивали, когато пропастта между имащите и нямащите е ставала прекалено голяма. Светът е поел по същия път, като доказва, че историята се повтаря и че ние не се учим от нея. Ние помним само исторически дати и имена, но не и уроците.

В училището се съсредоточават само върху това как да работим за пари, а не как да впрегнем силата на парите. В бизнесучилищата обучават много добри в „сметките” служители. Да пази Господ такъв счетоводител да се заеме с някакъв бизнес. Те не правят друго, освен да се взират в числата, да уволняват хора и да убиват бизнеса, което създава повече проблеми. Научете се да използвате емоциите си, за да мислите, а не да мислите с емоциите си. Трънливият участък са нашите емоции  „страх и алчност”. Да осъзнаем страха, да се изправим срещу алчността, да се борим със своите слабости и желания, това е единственият начин да се измъкнем. И пътят минава през ума, през избора на нашите мисли, да виждате различните възможности на всяка една ситуация, вместо да реагирате инстинктивно. Намирането на работа е краткотрайно решение на дългосрочен проблем. Повечето хора виждат само един проблем и той е краткотраен. Това са сметките, които трябва да платят в края на месеца. Следователно животът им се управлява от парите. Или, казано по друг начин, от страха и непознаването на парите. Те правят същото, което са правили техните родители: всяка сутрин стават и отиват да работят за пари. И нямат време да си зададат въпроса: „Има ли друг начин?“ Ясно е, че тяхното мислене се контролира от емоциите им, а  не от ума. Повечето хора имат цена. И те имат цена поради човешките чувства, наречени страх и алчност. Първо, страхът, че няма да имаме пари ни мотивира да работим по-усърдно, а след като вземем заплатата, алчността или желанието ни карат да мислим за всичките прекрасни неща, които могат да се купят с пари. И тогава програмата е готова – ние сме програмирани. Програмата сутрин да станеш, да отидеш на работа, да плащаш сметки, на другата сутрин пак да станеш, да отидеш на работа, да плащаш сметки… Така тези хора позволяват животът им да бъде управляван завинаги от две чувства: страх и алчност. Предложи им повече пари, и те ще продължат цикъла, като увеличат разходите си. Това се  нарича „омагьосана въртележка“.

Непрекъснато чуваме неща като:  „Ами, всеки трябва да работи.“ Или: „Богатите са мошеници.“ Или: „Ще си намеря друга работа”,” Заслужавам това повишение.“ Или: „Харесвам тази работа, защото е сигурна.“ Това е отричане на истината. Ако действително не се интересуват от пари, тогава защо работят? Такъв начин на мислене е вероятно по-ненормален дори от доводите на човек, който трупа пари. Вместо да кажат: „Да не би да пропускам нещо?“; така ще прекъснат емоционалната мисъл и ще имат време да размислят с ясна глава.Това е велик урок. Да знаеш кога някой говори, подтикван от емоциите си и кога – с главата. Това, което ни прави хора, са емоциите. Именно те ни правят истински. Думата „емоция“ произлиза от думите „енергия в движение“. Използвайте ума и емоциите си във ваша полза, а не във ваша вреда.

Само промяна на гледната точка и каква огромна разлика, определяща целия живот на човек! „БЕДНИТЕ И ХОРАТА ОТ СРЕДНАТА КЛАСА РАБОТЯТ ЗА ПАРИ.  БОГАТИТЕ КАРАТ ПАРИТЕ ДА РАБОТЯТ ЗА ТЯХ.“

СИПИ СИ ЕДНО ПИТИЕ, СЛОЖИ СИ ЧЕРВИЛО
И СЕ СТЕГНИ! Елизабет Тейлър
Просто го правиш. Насилваш се да се изправиш. Караш единия си крак да стъпи пред другия, и по дяволите, не оставяш проблемите да те победят. Бориш се. Плачеш. Проклинаш! След това се захващаш да живееш. Така съм го правила винаги. Няма друг начин. Когато хората кажат за мен: „Тя си има всичко”. Аз имам един отговор: НИКОГА НЕ СЪМ ИМАЛА УТРЕШЕН ДЕН!

Image 50,5

 КАК ДА СИ ПОРЪЧВАМЕ СЪБИТИЯ

Image 1,0,2

СЪЗИДАТЕЛНО МИСЛЕНЕ

Какво искате  да ви се случи в следващите 15 минути? Достатъчно прост въпрос,  за който малко хора се замислят. Ние все повече  мечтаем за глобални цели и големи постижения и не забелязваме, че малките желания  и мечти се реализират по-малко.

Повечето от вниманието си ние сме склонни да насочваме  към големите цели, като не отдаваме  дължимото внимание на по-малките. Ето как хора попадат в капан, където големи мечти и планове не се сбъдват по една проста причина: няма опит и увереност в това, че желанията и мечтите могат да се сбъдват въобще.
Нека да внесем яснота в процеса на реализация на желанията.

За целта е нужно да се създаде собствена система за поръчки на събития и желани резултати.

Методология “Осъзнато поръчване на събития”.

Всичко започва с осъзнаване и озвучаване, може  и мислено, на желанието. Можете да си поръчвате събития и резултати, трябва само да се научите правилно да  изразявате желанието си. Искате ли да се ​​научите как  се прави това стъпка по стъпка?

Стъпка 1. Оформяне желанието си.

Какво искате да ви се случи в следващите 15 минути? Задайте си този въпрос: “Искам да ____________.” Желанието може да бъде абсолютно различно както  по отношение на обем, така и по реалност в момента.

Например:
“Искам сега да ми донесат чаша кафе”
“Искам да вечерям в ресторанта безплатно”
“Искам да имам нов Jaguar XK-R»
“Искам да ми повишат заплатата”

Стъпка 2. Почувствайте резултата.

Когато създавате своето желание, създайте в  гърдите си усещане за това, че  желанието вече  се е превърнало в реалност. Почувствайте с тялото си своето желание като свършен факт. Почувствайте топлина и плътност в областта на гръдния кош и горната част на корема. Опитайте – това не е трудно. Колкото повече се упражнявате, толкова по-лесно ще се получава.

Стъпка 3. Премахваме  зависимостта от резултата.

Желанието е оформено и озвучено. От този момент му разрешете да се реализира самостоятелно. Опитайте се да премахнете от съзнанието си всички възможни очаквания и своята емоционална зависимост от изпълнението на това желание.

ВИЕ ПОЛУЧАВАТЕ ОТ ЖИВОТА ТОВА, ЗА КОЕТО ВИ СТИГА КУРАЖА ДА СИ  ПОИСКАТЕ!

Image 7,0

ОПРА УИНФРИ 29,01,1954 г. щата МИСИСИПИ

В кръщелното ѝ свидетелство името е записано Орпа, но тя е преценила, че Опра е по-благозвучно.

„Няма значение кой сте и откъде идвате. Способността ви да триумфирате започва от вас. Винаги.”  Опра Уинфри

Най-вдъхновяващата и успяла жена, извървяла пътя от гетото до славата и богатството. Тя е блестящ пример за това, че успехът не е за малцина избрани, че със своя труд, вяра и ентусиазъм, можеш да постигнеш мечтите си.

Животът на Опра Уинфри наистина звучи като приказка, в която едно бедно чернокожо момиче се превръща в най-уважаваната и влиятелна телевизионна водеща в света.

Опра се появява на бял свят в една студена януарска нощ на 1954 година като нежелано дете на двама тийнейджъри. Тя е оставена на грижите на баба си Хати в малко градче в щата Мисисипи. Тя била толкова бедна, че обличала момиченцето в дрехи, ушити от чували за картофи. Детството на Опра е жестока игра на съдбата. Едва деветгодишна тя е изнасилена за първи път, което не впечатлява никого, дори баба ѝ. Впоследствие от тялото ѝ се възползвали всички роднини от мъжки пол. В крайна сметка, едва 14-годишна, Опра ражда бебе, което малко по-късно умира.

Единственото добро в живота й е това, че амбициозната й баба от ранна възраст я научава да чете.
Тогава Опра прави най-логичния ход в живота си – бяга от къщи и никога повече не се връща към света на своите кошмари. По това време идва и първият шанс от съдбата – Опра печели стипендия в Глендейл и с това започва нейният дълъг път към славата и успеха.

Днес, постиженията на Опра Уинфри като журналист и филантроп я нареждат сред най-уважаваните и харесвани обществени личности. В продължение на 25 години тя забавлява, просвещава и вдъхновява милиони зрители чрез Шоуто на Опра. Основава собствена телевизионна мрежа, става първата жена милиардер от афроамерикански произход, получава почетна степен от Харвардския университет и бива удостоена с „Президентския медал на свободата”.

Нека видим някои от най-вдъхновяващите мисли на Опра Уинфри за успеха, провалите и битките в живота:

Причината, поради която получавам това, което повечето не получават, е че съм готова да направя това, което повечето не са готови да направят.

Разберете, че правото да изберете свой собствен път е свещена привилегия. Използвайте го.

Книгите бяха моят път към свободата. Научих се да чета на тригодишна възраст и скоро открих целия свят отвъд нашата ферма в Мисисипи, който чакаше да бъде завоюван.

Бих искала да благодаря на хората, които ме докараха до онзи мрачен момент, когато се чувствах най-наранена и предадена. Вие сте моите най-големи учители.

Ако искате да имате успех, не трябва да го превръщате в своя цел. Разковничето е не да се безпокоите дали ще успеете, а да работите, за да станете забележителни – и успехът ще дойде съвсем естествено.

Голямата тайна на живота е, че няма голяма тайна. Каквато и да е целта ви, можете да я постигнете, ако сте готови да работите.

Следвайте собствените си инстинкти. Това е най-мъдрото нещо в живота ви.

Това, което със сигурност знам, е, че нашето пътешествие започва тогава, когато решим да се изправим, да пристъпим напред и да заживеем истински.

Много хора искат да се возят с вас в лимузина, но вие търсете някой, който ще вземе автобуса с вас, когато лимузината се повреди.

Бъдете благодарни за това, което имате, и ще имате повече. Ако се съсредоточавате върху онова, което нямате, никога няма да имате достатъчно.

Най-голямото откритие на всички времена е, че човек може да промени своето бъдеще, просто като промени своето отношение.

Всеки ден ви дава шанса да поемете въздух, да захвърлите обувките и да потанцувате.

Провалът е велик учител, ако сте отворени към него.

Това, което със сигурност знам, е, че каквото давате, ви се връща обратно.

Имам много неща, които да доказвам на себе си. И едно от тях е, че мога да живея живота си безстрашно.

Дишай. Продължавай. И си напомняй, че този момент е единственото нещо, което със сигурност имаш.

Аз съм това, което съм, благодарение на мостовете, които съм преминала.

Вие получавате от живота това, за което ви стига куража да си поискате.

Това, което Бог е предвидил за вас, се простира много по-далече отвъд всичко, което можете да си представите.

Когато гледам в бъдещето, то е толкова ярко, че изгаря очите ми.

“Станете промяната, която искате да видите” – това са думите, с които живея.(думите са на Махатма Ганди)

Продължавайте напред! Падайте. Светът изглежда по-различно от земята.

Мислете като кралица. Кралицата не се бои от провал. Провалът е само още един трамплин към величието.

Където няма борба, няма и сила.

Оградете се само с хора, които ще ви тласкат нагоре.

Можеш да имаш всичко. Но просто не можеш да имаш всичко наведнъж.

Най-голямото приключение, което можете да предприемете, е да живеете живота на своите мечти.

Вижте още: 17 ОТ НАЙ-ВДЪХНОВЯВАЩИТЕ МИСЛИ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА