Уни-Блог™. Продукт на "Успей в България. Всички права запазени.
МИСЛИ ЗА УСПЕХ

Общуване – Как да се разбираме с хората?


   Защо правилното общуване е толкова важно? Мислил ли си си, че с някои хора никога няма да можеш да се разбереш? Какво можеш да направиш за да подобриш отношението си с тях?
Правилно общуване - Как да се разбираме с хората?
Един от основните фактори за успех в живота е правилното общуване. Трябва да успяваш да извлечеш максимума от разговора и да знаеш кои грешки задължително да избягваш. Умението да не изпадаш в конфузни и изнервящи ситуации е от изключителна важност за развитието ти като личност и бъдещият ти успех. Спазвайки принципите на правилното общуване, ти ще промениш коренно живота си и отношението си към хората. Веднъж, когато изградиш правилните навици, ще забележиш как отношението на другите към теб също се променя.

   Научи кои са основните принципи на правилно общуване и как да издигнеш отношенията си с хората на много по-високо ниво.

Основно принципи в общуването


     Не критикувай, не съди
   Първото и много важно нещо, което трябва да разбереш е, че всеки човек е прав за себе си. Независимо от всичко, хората си имат собствени убеждения и действат и говорят спрямо тях. Например много престъпници, така и не признават престъплението си, независимо какви са обстоятелствата. Те просто са убедени в правотата си. Ако ги попиташ дали пак биха извършели престъплението, те ще отговорят положително, защото те смятат, че са постъпили правилно. Когато разбереш, че всеки прави това, което смята за правилно ще осъзнаеш един от най-важните принципи за правилно общуване – НЕ КРИТИКУВАЙ. Когато критикуваш и съдиш някой директно, ти не печелиш по никакъв начин благоразположението на този човек. Кога за последно ти е било приятно някой да те критикува и кога си се съгласявал с критиката? Колкото и да осъждаш някой за действията му, не забравяй, че той най-вероятно вижда нещата по различен от теб начин. Много по-трудно и по-интересно е да се опиташ да видиш неговото виждане за нещата. Ако знаеш гледната точка на събеседника си, много е вероятно да изпиташ съчувствие, доброта и търпимост към него. ” Да знаеш всичко, означава да прощаваш всичко“.
Отправяй искрени похвали
    Опивай се да откриваш положителните качества и черти у хората. Лесно е да намираш недостатъци и да критикуваш и осъждаш, но е много по-провокиращо и полезно да намираш плюсовете на човек и да се фокусираш върху тях. Веднъж когато постигнеш това, ще промениш изцяло нагласата си. Тогава е моментът да отправиш похвала и то искрена. Не се притеснявай да отправяш похвали към хората и да изтъкваш положителните им черти, но е критично важно да си искрен. Хората усещат когато не си искрен и това не води до нищо добро. Затова запомни, че при правилното общуване искрените похвали са добре дошли. Често хората ги носят в сърцето си дълго след като ти си забравил въобще, какво си казал.
Предизвикай у другия силно желание
   Най-добрия начин някой да направи нещо е, като той сам го поиска. Ако искаш някой да предприеме някакви действия, трябва да провокираш у него силно желание да го направи. Как става това? Задай си следния въпрос: “Как да накарам този човек да поиска да го направи?” Изтъквай ползите за самия човека и създай у него чувството за положително очакване. Ако някой очаква нещо добро за себе си, шансът да предприеме действия за постигането му е много по-голям. Например можеш да му кажеш – “Ако направиш това ще имаш; ще можеш; ще научиш; ще се почувстваш; няма да ти се налага и т. н”. Важно е да не караш някой да прави нещо което ще му навреди. Когато той разбере, че си го подвел, нищо добро няма да последва. Помагай на хората преди всичко. 
    Правилното общуване е основно умение към успеха. Ако искаш да научиш повече, прочети най-добрата книга в тази област – “Как да печелим приятели и да влияем на другите” на Дейл Карнеги. Написана преди повече от век, тя остава единствена и ненадмината в тази в тази област.
   Ще се радвам да ми кажеш какво мислиш за тази статия. Напиши ми твоя коментар отдолу или ако мислиш, че това, което научи тук ще е полезно на някой друг, можеш да го споделиш с приятели…
Ако статията ти е харесала, можеш да разгледаш фейсбук страницата ми за още подобни теми. Цъкни на бутона тук.

Слайд1

Comments

comments

9 thoughts on “Общуване – Как да се разбираме с хората?

 1. Анонимен

  Много правилно, така трябва да се разсъждава и прави!

 2. Красимира Петкова

  ЕТО ТОВА Е! ЧУДЕСНО! !!!!ТРЯБВА ДА СЕ ИЗУЧАВА В УЧИЛИЩЕ ОЩЕ НООООО. .БЛАГОДАРЯ НАМЕРИХ МНОГО НЕЩА КОИТО УСЕЩАХ!

 3. Неви

  Доста полезна статийка,за малките неща,които понякога неволно забравяме в ежедневието или пренебрегваме,а всъщност са доста ключови към постигането на целите ни.

 4. Светлана Надялкова

  Темата е много правилна. Аз винаги възприемам хората такива каквито си.
  Много често се поставям на тяхно място.
  За това разбирам тяхната гледна точка .
  Така определям с кого да контактувам.

 5. Златанова

  Съгласна съм с написаното и смятам,че ще е от полза за много от нас !

 6. Татяна Иванова

  Както всичко до сега от теб и в тази статия всичко е истина,истина и ползи.Кратко,ясно и убедително казано.Аз мога само винаги да ти благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.