Уни-Блог™. Продукт на "Успей в България. Всички права запазени.
МИСЛИ ЗА УСПЕХ

Как Собствените ни Убеждения могат да ни пречат на успеха?


   Защо в една и съща ситуация, хората вземат различни решения и дали нашите убеждения се оказват от решаващо значение? Защо някои хора никога не прогресират, въпреки усилията си, а други постигат невероятни резултати, намирайки се в същата позиция.
Убеждения
Случвало ли ти се е да не направиш нещо, защото си казваш, че “няма смисъл”. Замислял ли си се дали причината за слабите резултати, които постигаш, може да не е в неблагоприятните обстоятелства, а в теб самия?

 В тази статия ще ти споделя как собствените ни убеждения могат да ни провалят, без изобщо да го подозираме и за какво трябва да внимаваш…

Каква е голямата заблуда?

   Например: Решил си, че хората около теб са бедни, нещастни и отчаяни. Какво следва? Ти започваш да обръщаш внимание само на тези хора и обстоятелства, които доказват твърдението ти. Виждаш на улицата някакъв просяк и съсредоточаваш цялата си мисъл на неговото нещастие и бедност дори около теб през това време да минават 20 човека, които са безкрайно позитивни, жизнерадостни и щастливи. Мозъка не може да си признае, че греши и търси доказателства навсякъде за да докаже правотата си.

Как нашите убеждения оказват въздействие

на решенията ни?

   Много просто! Ако ти си си втълпил на себе си, че нещо на може да стане, ти няма да предприемеш необходимите действия. Съответно няма да получиш никакви резултати. Докато ако си се убедил сам себе си, че нещо е възможно и трябва да се опита, ще действаш. И в двата случая може да не постигнеш резултати, но ако не опиташ – шанса за успех е 0% поради липса на каквито и да било действия. Убеждения ни карат да действаме или не. Да не говорим, че те често са продиктувани от страх или мързел, като един вид оправдание за нашето бездействие и ни карат да се чувстваме добре в зоната ни за комфорт.Точно затова някои хора виждат само проблеми, а други само възможности в една и съща ситуация. Ти от кои искаш да бъдеш?
   Внимавай много за погрешни убеждения, които са ти втълпени от други хора и от средства за масова информация (медии, телевизия и т. н.) Преди да се откажеш да действаш, помисли дали не те спират твоите погрешни убеждения. Бъди обективен, а не предубеден!
   Ще се радвам да ми кажеш какво мислиш за тази статия. Напиши ми твоя коментар отдолу или ако мислиш, че това, което научи тук ще е полезно на някой друг, можеш да го споделиш с приятели.
    Ако статията ти е харесала, можеш да разгледаш фейсбук страницата ми за още подобни теми. Цъкни на бутона тук.

Слайд1

Comments

comments

Tagged on:

29 thoughts on “Как Собствените ни Убеждения могат да ни пречат на успеха?

 1. Радослав

  напълно съм съгласен , единствените ,които ни пречат на успеха сме самоте ние и всичко зависи от теб самия !

 2. НАДЕЖДА ДЮЛГЕРОВА

  ДА. СЪГЛАСНА СЪМ. ВСИЧКО СЕ ДИКТУВА ОТ НАШЕТО СЪЗНАНИЕ И НИЕ СМЕ ТЕЗИ, КОИТО ЗАДВИЖВАМЕ ДВИГАТЕЛЯ. ЩАСТЛИВА И УСМИХНАТА СЕДМИЦА.

 3. Анонимен

  Поздравления за хубавата статия!
  Дано достигне до повече хора.Ние българите имаме нужда от оптимизъм и проумяване,от къде идват проблемите ни!

 4. Елиела

  Поздравления за хубавата статия!
  Дано достигне до повече хора.Ние българите имаме нужда от оптимизъм и проумяване,от къде идват проблемите ни!

 5. Константин

  Много добре казано. Продължавай в същия дух все така да вдъхновяваш хората. Благодаря ви че сте го споделили с нас.

 6. Анонимен

  Така е, но не е лесно да контролираш убежденията си и да си позитивен когато винаги изникват негативните мисли, борбата не е лесна но си заслужава :)

 7. Гергина Сезонова

  Благодаря за статията! Напълно споделям написаното :)

 8. Силвия

  Поздравления, прочетеното много ми хсреса и съм напълно съласна с всичко написано. Благодаря много

 9. мария

  Да съгласна съм ,много важно нещо е с каква мисъл почваш да правиш нещо ,можеш много бързо да паднеш или да се покатериш до целта

 10. Mariana

  Всичко което е написано в статията е абсолютно вярно само може да се добави ,че е добре да помислим как можем да си позволим нещо преди да се откажем.Най добре да забравим за израза “Не мога да си го позволя”.

 11. Галя

  Ние не можем да контролираме ситуациите и обстоятелствата около нас, но можем да решим как да откликнем на тях. Ние имаме авободна воля да избираме.

 12. Даниела Иванова

  Много хубава статия.Аз спазвам този принцип повече от десет години,и при мен работиИска се постоянство и силно позитивно мислене

 13. Анонимен

  Много добре казано, трябва да се научим да контролираме мислите си . От години се уча да го правя,е признавам си не винаги ми се получава.

 14. Надя

  Наистина е така! 99.9% от хората много лесно се ръководят от мнението на другите, което доста често пречи на техните цели. Аз лично съм се убедила в това, което пише в статията! Понякога са ми пречели хорските мнения, а друг път дори аз самата съм се спирала по един или друг начин! Когато обаче човек реши, че на 100% иска да постигне дадено нещо, то тогава той ще направи всичко и ще мине през всякакви трудности само и само да го осъществи! Точно там се крие и силата, която всеки от нас трябва да търси в себе си и да се научи кога точно трябва да се вслушва в “съветите” на хората, които много често съвсем не ни дават съвети, който биха били в наша полза, а по-скоро в тяхна!

 15. Александър Дамянов

  Много добре написано. Даже бих доразвил малко примера с просяка. Може би, ако си поговориш малко с него, би установил, че той се чувства щастлив и с малкото, което има. Може би той е достатъчно благороден, за да помогне на други хора, ако има и най-малката възможност. Има безброй правени клипове и социални експерименти с такива случаи. Но ако един човек е нещастен, то той веднага вижда нещастието, дори и там където то вероятно не съществува. И обратното, ако е щастлив, привлича повече щастие към себе си и вижда хората такива, какъвто е той самия.

 16. Димитър

  Съгласен съм със статията и адмирации за хубавата инициатива и положителните мисли, но понякога има външни фактори, които независимо дали мислим за тях или не те са там и се случват. Прост пример: терорист решил да всява смърт. Или взето решение от даден човек и действие. Дори да е неблагоприятно да нас то се случва защото той така е решил и ние просто страдаме от последствията без да сме го искали. Ще е хубаво да се даде отговор и на това ?

 17. Кръстина

  На теория е така , но на практика – как да го постигна ?

 18. Борислав Бабаджанков

  Благодаря за теорията. На практика с малки стъпки се получава и не се отказвайте (и малкото дете пада безброй пъти преди да се научи да ходи, а после и тича, а кой знае и мечтити са реалност) :-) Успех на всички, опитайте.

 19. Венета

  Това е абсолютната истина! Лично съм се убедила в правотата на това твърдение!

 20. Дафинка Парталска

  Благодаря, Дамян!Позитивизмът и оптимизмът са много ценни!За съжаление сме заобиколени от доста негативна информация – медиите бълват и ни заливат непрекъснато с негативност…(дори вече си мисля, че е преднамерено)…Колко малко е разстоянието между оптимизма и песимизма…между вярата в себе си и възможностите ти и недоверието в това, което правиш…Иска се силна воля, упоритост, вяра…, иска се позитивна среда, позитивна информация…и тогава и убежденията ще бъдат позитивни…Продължавай в същия дух!Времето, в което живеем се нуждае от хора като теб!Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.