Външни приходи на МАП - Печели от Реклама Уни-Блог™. Продукт на "Успей в България. Всички права запазени.
Печели от Реклама

Външни приходи на МАП

Автор: Stefan Jacomeit
PHP & Web програмист


Постоянно се появяват нови Мапери, които питат как се получават външните приходи от продажба на реклама. Как се получават печалби от онлайн рекламирането.
Ако се зачете човек в съответните форуми и групи, ще получи впечатлението, че повечето хора приемат това, като даденост и не могат да обяснят, нито как се получават печалбите от реклама, нито дали са наистина реалистични.

С тази статия бих искал да хвърля поглед върху рекламата в интернет и да се направи опит разбираемо да се обясни защо това не е толкова нереално, и че MAP дори единствено от продажбата на места за рекламни банери може да генерира доста високи доходи.
Дистанцирайте се от мислите на дребно!

Като начало е необходимо човек да се измъкне от мисленето на дребно, да няма за ориентир само това, което е видимо. Повечето резервации на рекламно пространство идват от големите агенции, съответно от служители, наречени- медийни търговци, които имат необходимия бюджет и купуват масово чрез различни канали, импресии и кликвания. Броят на предприемачите, които сами купуват по 10 000 импресии и/ или
1 000 кликвания при AdHitz или други мрежи, все още се движат в диапазона на едноцифрен процент!

Това също има своите причини. Една агенция или съответно един медиен търговец, получава благодарение на изключително големият брой поръчки много по-благоприятни условия( цени), от колкото отделен купувач ще получи при покупка например на 100 CPM (cost-per-mille/ цена на хиляда показвания)(100CPM= 100 000 импресии), за своя продукт или услуга, да рекламира чрез банери.
Един медиен търговец(в агенциите, има доста такива служители) купува напр. 100 000 CPM ( това са 100 000 000 показвания) разпределени в различни рекламни зони ( това са отделни определени пространства, ако има такива) или размери. Тези CPMs не се „прахосват“ просто така, а по правило внимателно са планирани, кога, по кое време, на базата на различни показатели и свойства (език, държава, устройство и т.н.), за да бъдат доставени, съответно показани.
Брандинг е ключовата дума!

Отговорът на защо това се прави от един медиен търговец е доста прост. Повечето хора, като чуят реклама си представят винаги „рекламен продукт“ и продажбата на даден продукт или услуга. В интернет обаче това е само една малка част от цялото. По правило една банер реклама се включва, всъщност само за да се направи „ брандинг“ на един продукт, една услуга, търговска марка или име, тоест да се придобие известност.

Колкото по-добре познато е името или търговската марка, толкова по-вероятно е, то, за дълго време да се запази в съзнанието на човек (независимо, дали с положителни или отрицателни емоции). Много често той дори не знае вече, от къде го познава това …, но щом точно в този момент  се асоциазира с нещо положително или дори много интересно, този човек ще се запише или ще купи. С голяма вероятност, точно поради тази причина, защото десетки пъти някъде е видял, някакви банери и реклами с това име или марка, той се е превърнал в клиент.
Как да се изчисли сега стойността?

След като един заинтересован в резултат на реклама се превърне в клиент, това се нарича от медийния търговец ROI (възвръщаемост на инвестицията). Именно това е целта на всеки рекламодател, от колкото е възможно повече заинтересовани, да се спечелят, колкото е възможно повече клиенти.

Дейността на професионалните медиини търговци си е цяла наука сама по себе си. Те правят много различни тестове с рекламни материали, позиции, целеви страници, изрази и т.н. От всичко това, за всяко възможно място и размер, се оптимизира един банер със съответното съдържание, съвпадащ с конвертираната целева страница.

Едно нещо трябва да изкристализира от всичко това, че международният медиен търговец се интересува отколичеството. Ако имате малък блог с 1000 посещения на ден, на вас трябва да ви е ясно, че няма да е възможно успешно да продадете вашите рекламни места на една агенция или търговец. Но ако имате проект( сайт) с 1 000 000 посещения на ден, веднага ще започнат няколко медийни търговци да се въртят околко вас и всеки да предлага по-добри условия, от колкото другата страна.

Разбира се, че тук съществуват също стойности и секторни интереси. Един медиен търговец, който иска да рекламира BMW, със сигурност няма да закупи рекламни места за страница с детска тематика. По същия начин, няма да купи там, където цените са прекалено високи и няма да бъдат пропорционални на CTR (Click-Through-Rate( честота на кликване) = отваряния/ кликвания).

Но ако всичко е наред, медийния търговец заделя първоначално само един малък бюджет за все още непознатите му сайтове и определя въз основа на показванията, така наречените ЕСРМ (effective cost per mile-ефективната цена на хиляда), какъв оборот ще се получи от 1000 отваряния. Ако е изгодна тази стойност или съответно установи, че ROI е ефективно висока, обикновено тогава се стартира кампания с много висок бюджет.

Пример: За да тества, медийния търговец купува 1000 кликвания от AdHitz за 250 $ (0.25 за клик) на банер с резолюция 120 × 600. Така той получава гарантирани 1000 кликвания и следователно 1000 посетители в свързания с линка сайт. На целевата страница, към която води банера и линка на банера са инсталирани различни т.нар. Trackers, които дават възможност на медийния търговец да разбере, какво точно правят посетителите. С така наречените цедки( филтри) определя медийния търговец от 1000 посетители, колко реално са кликнали върху формуляра за поръчка или регистрация и колко от тях в крайна сметка купуват или са се регистрирали.

Да предположим, че става въпрос за една потребителска страница. Ако вземем стандартизирани правила, че 1% от посетителите стават членове. Aко месечния абонамент на страницата, нека да кажем е 50 долара и всеки продължава да бъде средно най-малко 5 месеца член, следователно плаща пет месеца абонамента си. Като приспаднем от тези 50 долара разходите, то в системата остават 35 долара като печалба, преди плащането на данъците.

Въз основа на горния пример се получава следното:
От 1000 посетители се регистрират 10 членове( 1%), които сключват месечен абонамент за 50 долара (= 500$ от 1000 посетители). Средна продължителност на членството е 5 месеца в системата. Да кажем, че само 50% от тези членове наистина остават пет месеца, другата половина предварителното се отказва от абонамента. Така остават 5 човека х 50 $ х 5 месеца = 1250 $, плюс 500 $ от първите 10 регистрации = 1 750 US $.

Заслужават ли си тези 1000 кликвания 250$ или не?

Е, в действителност това е много по-сложно, защото в края на краищата, не всяка целева страница ще постигне такива добри резултати веднага (1% вече е много добре, защото реално в началото на една кампания по-чести са 0,2% или по-малко). Всеки професионален медиен търговец обаче постоянно ще оптимира рекламирания сайт по отношение на продажбите, като същото ще направи и с банерите.

Ако се сумират тези цифри в шестцифрена посока (т.е. клик покупка), се събират много по- различни суми, както и разбира се, крайните продажби на такива места за реклама.
В обобщение: количеството е определящо!

Особено по отношение на MAP, която, както е известно, че сега има повече от 100 милиона посещения на месец и по този начин със сигурност също така една висока честота на кликване, са аргументите срещу тезата за принудително кликване ( Forced-Clicks) в Traffic Exchange. Никой медиен търговец няма и да се интересува от това, тъй като той ще стартира рекламна кампания под формата на банери и гарантирани посетителите чрез Popups(изскачащи прозорци). Дори ако банера е кликнат от някои от членовете, тези кликвания са направени от интерес и не по принуда.

На един медиен търговец му е все едно, какво казват другите за МАР, тъй като интереса се определя преди всичко от ROI и също от eCPM. Ако са интересни тези стойности, той купува огромно количество и по правило хвърля една дебела пачка пари, което се отразява на нашите Profitshare( печалаба) и гарантирани плащания.

Тук може всеки един активен Мапер много бързо да прозре, че тук се вливат наистина много големи суми, като се прибавят покупките на членовете( трите рекламни продукти, бустери, членство, ваканционни дни) се получават много сериозни пари, които всекидневно се прехвърлят над тезгяха. Да се достигне тази точка е много труден и каменист път, който Майк Дийз всъщност прекрасно проправи и то за доста кратко време.

С МАР2.0 и подобренията на сайта, но преди всичко също техниката, ще се подобрят още повече в положителна посока цените на кликванията и различните модели на продажби, и както беше вече споделено със старта на известни фирми, които ще рекламират при МАР, ще се увеличи още повече интереса и запитванията. Паралел може да се направи с Google AdWords( какви са там цените за клик).

Използвайте тези знания, търсете сами при Гугъл, как работят Media Buyer и рекламните агенции и обяснете на неуверените заинтересовани коректният модел на онлайн рекламирането.
С изключение на онзи, който е паднал на главата си, всеки ще оцени, че това е един изключително доходоносен бизнес и трябва да направи първата стъпка и да се регистрира.