Уни-Блог™. Продукт на "Успей в България. Всички права запазени.
Блогът на Магдалена Шипковенска

ДОНАЛД ТРЪМП – БИЗНЕСМЕНЪТ!

Доналд Тръмп

Малко са хората в света на бизнеса, които  са  уважавани и почитани от своите съграждани до такава степен, че да получат титлата “Най-обичан милиардер”. Доналд  Тръмп печели това звание през 2004 г.


Започвам своя пост с уточнението, че съм дълбоко впечатлена от личността на Доналд Тръмп в качеството му на бизнесмен и предприемач след като прочетох една от многобройните му книги – “Не се отказвай!(Как да превърнем предизвикателствата в успехи)”. Няма да коментирам политическата му дейност, нито образа, създаден от жълтата преса. Впечатленията ми се градят единствено и само от прочетеното в книгата.


 Информация за размисъл, която го представя като многостранно развита личност:

 • четвъртото от петте деца на богат строителен предприемач, чиято формула за постигане на успех Доналд прилага последователно в своята дейност. Формулата от четири стъпки  гласи: 1. Започни; 2. Направи го; 3. Направи го както трябва; 4. Приключи. Силното влияние на бащата се усеща в цялата книга като Тръмп непрекъснато цитира съветите му.

 • получава добро образование в бизнес училището Wharton към университета в Пенсилвания и на 28-годишна възраст прави първите си големи сделки в областта на недвижимите имоти; днес Доналд Тръмп притежава бизнес и жилищни сгради, хотели и казина по цял свят. Според консервативната оценка на Forbes неговото състояние надхвърля 2,9 милиарда долара през 2007 г.

 • известен е с приятелското си отношение към всички свои служители в компанията;
 • автор на над 15 книги за бизнес и личностно развитие;
 • организира редица благотворителни събития, някои от които са станали традиция. На въпроса защо провежда толкова много благотворителни акции, отговаря емоционално: “Защото мога!” И съветва: “Успешните хора могат да помагат в големи мащаби. Това е друга причина да се стремите към върха.”
 • медийна звезда – водещ на реалити шоуто “Стажантът”, в което търси ръководител за една от своите компании; водещ на Saturday Night Live, в което пее и изпълнява скечове, участник в развлекателно шоу по борба, където е изправен пред риска да му обръснат главата пред милионна публика.
 • въпреки наложеното за него мнение, че е екстравагантен и самовлюбен, в книгата си Тръмп се представя като човек, който не се страхува да се надсмее над своите грешки и недостатъци. “Струва си да имате чувство за самоирония.”, “Всички, включително и аз, от време на време ставаме за смях.”, “Щом аз мога да изпея песен и да танцувам, облечен в яркожълт найлонов гащеризон пред милиони зрители, вие несъмнено бихте могли да поемате по някой риск от време на време.”

  Кои са най-важните съвети на Доналд Тръмп към неговите читатели:

Книгата завършва с приложения, в които самият Тръмп дава 10 съвети за успех в бизнеса и правила за водене на преговори. Тук аз ще изброя нещата, които лично мен ме впечатлиха дълбоко. Това е едно интересно и увлекателно четиво, което  изобилства от разкази, случки и умозаключения за живота и бизнеса.

 •  Основният съвет на Тръмп към неговите читатели, лайтмотивът на творбата му, се съдържа в заглавието, в първото изречение на книгата и като извод в края на всяка глава, а именно – НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ! Той знае, че всеки проект е придружен от сериозни трудности, готви се за тях и ги приема като възможности и предизвикателства. “Фокусирайте се върху решението, а не върху проблема! Дори когато не се чувствате като непобедим, работете все едно сте. Действа!” Когато в началото на 90-те години той е изправен пред тотален финансов крах, мислите му са насочени в положителна посока. “Никога не ми хрумна да се откажа или оттегля. Нито за секунда!”

 • Вярата в себе си и в собствените си възможности е велика сила, според Доналд Тръмп. “Ако преживявате провал, не губете увереността в собствената си значимост и в способността си да преодолеете кризата. А най-важно е да очаквате успеха от самия себе си. Ще се изненадате на какво сте способни с подобно отношение и настройка.” Съветът му е да се четат биографии или истории на реални хора, проявили смелост и кураж и постигнали успех.

 • “Ще успеят онези, които притежават визия и дисциплина; които обичат това, което правят; които са упорити и дават всичко от себе си.” Работният му ден започва рано сутрин, обядва в офиса, за да не губи време, и формулата му за почивка са уикендите, а не отпуските. Предпочита дългогодишните служители и колеги, като отстоява мнението, че “най-добрата работна среда се ражда, когато всички споделят една и съща работна етика.”

 • “Да си смел не означава да не се страхуваш, а да си господар на страха си.” Най-добрият лек срещу страха и безпокойството според Тръмп е действието. “Абсолютна истина е, че понякога просто трябва да излезете и да го направите. Работете въпреки страховете си и ще видите как същите се изпаряват. Не позволявайте страхът да ви спре!”

 • Доналд Тръмп прилага различни стратегии в стремежа си към успеха. “Бъдете гъвкави. Понякога предизвикателствата ще ви повалят. Планът ви може да се окаже неуспешен  или пък целта ви непостижима за известно време. Върнете се обратно на пистата! Първата стъпка към успешен втори опит е решението да опитате отново.” “Понякога е нужно да преглътнете гордостта си.” “Когато отсрещната страна очаква дуел, предложете партньорство.” “Има неща, които си струват чакането. Имайте търпение да чакате.”

 • “Самодоволството е равносилно на самоубийство. Помнете, че успехът и всичко добро, което ви се случва, е непосредствен резултат от усилията ви. Прекалената самоувереност и самочувствие са нездравословни. Знам го от собствен опит.”

 • “Разграничете се от хленчещата тълпа. Сами създайте собствения си късмет.” “Положете усилията да станете това, което искате, защото ако не го направите, ще стигнете някъде другаде.”


Често си задаваме въпроса – Коя е формулата на успеха? За бащата на Доналд Тръмп тя се състои от четири прости стъпки. За сина му основното е постоянството и вярата в собствените сили. Изглежда толкова просто , а в същото време непостижимо за голяма част от нас. И все пак, добрият пример, мотивиращите думи и откровените съвети на успелите хора могат да променят нагласата ни, да разчупят мисленето ни и да ни подтикнат към действия .

ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ КНИГА!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *