Уни-Блог™. Продукт на "Успей в България. Всички права запазени.
Блогът на Магдалена Шипковенска

ДА ПОСТИГАМЕ ЦЕЛИТЕ СИ И ДА СТАНЕМ УСПЕШНИ!

Да постигаме целите си - съвети и препоръки.

Как да постигаме целите си и да преуспеем – ето най-краткият и синтезиран съвет за това:

 • Формулирайте и запишете целите си.
 • Изгответе план как да ги постигнете.
 • Работете по него всеки ден.

Изглежда толкова просто и лесно… Тогава защо само 2% от хората успяват, а останалите 98% се провалят? Явно зад този прост план от три точки се крие нещо невидимо, нещо, което знаят само избрана група от хора. Дали това е така? Нека да се задълбочим в търсене на отговора как да постигаме целите си.

 1. Първата и най-важна предпоставка за постигане на успех в живота и бизнеса е поставянето на  реалистична, честна и постижима  цел. Ако знаете къде отивате, ще намерите най-краткия и пряк път до там. В противен случай настъпва хаос и лутане. Вярната посока и ясната цел ще развие увереност в собствените Ви сили и ще повиши мотивацията Ви. От съществена важност е целта да бъде ясно формулирана и записана на хартия. Тя трябва да бъде конкретна и да бъде обвързана с очаквани резултати. Целта не може да има пожелателен характер – “Искам да стана богат”, тя трябва да има количествени показатели, по които ще се отчита нейното изпълнение, напр. “Искам да спечеля 100 000 лева до 2 години”. Как може да бъде постигната тази цел, какъв бизнес да изберем – научи повече от тук.
 2. Изготвянето на подробен и разчетен във времето план е следващото важно условие за успеха. Разбийте голямата цел на множество по-малки и ги ситуирайте по дни, седмици или месеци. Предвидете проблеми, забавяния, грешки и слабости. Не всичко може да се прогнозира от самото начало, но планът периодично се актуализира. Научи повече за планирането на дейността от тук.  Ако се върнем към горния пример и направим няколко изчисления ще видим, че за да постигнем целта си за две години e необходимо да печелим малко повече от две хиляди лева на месец или 1000 долара/евро месечно. Това е нещо съвсем постижимо в сферата на онлайн бизнеса.
 3. Работа по осъществяване на плана. И тук достигаме до най-щекотливия проблем, препъникамъка пред голямото мнозинство предприемачи. Осъществяването на плана отделя успешните от неуспешните, решителните пред колебаещите се, дръзновените пред плахите. Най-често хората се провалят при реализирането на плана.

   

  Ето кои са основните причини:

Ако наистина искаме да постигаме целите си, трябва да изгаряме от страстно желание за това. Страстното желание предполага упорита, много-часова работа, готовност да се трудим дори с риск трудът ни да не бъде възнаграден напълно. Страстното желание означава да бъдем обсебени от идеята си, да мислим за нея непрекъснато, да визуализираме процеса на работа и резултатите, докато те не залегнат трайно в нашето подсъзнание.

*  Положителното мислене и оптимистичната нагласа са друга важна черта на успеха. Доказано е, че мислите се материализират и ако непрекъснато сме настроени негативно, нищо добро не ни чака. Според Принципа на привличането положителната мисъл води до положителни действия. Оптимистичната, ведра личност концентрира около себе си положителна енергия, добро отношение, желание за помощ и сътрудничество. Всеки иска да работи с такъв човек и да бъде близо до него.

* Характерна особеност на хората е да отлагат изпълнението на действия, които ги затрудняват или ги карат да се чувстват некомфортно. Успешните хора реализират всяка своя идея веднага, без да мислят дали сега  е подходящия момент или не. /Моментът никога няма да бъде “подходящ”/. Те започват да действат без колебание, като в процеса на работа оптимизират плана и инструментите за постигането му. Забавянето може да доведе до неуспех и дори до провал.

* По пътя към успеха съвсем естествено има трудности, но в никакъв случай не бива да  се отказвамеПостоянството е характерна черта на успелите хора. Ако преодолеем критичните първи няколко месеца, не се откажем и методично изпълняваме набелязаните в плана мерки, резултатите неминуемо ще дойдат. Ако се отказваме и започваме наново и наново, никога няма да преминем критичните месеци и няма да постигнем резултати. Постоянството е това, което разделя успелите от неуспелите.

* Изграждайте навици. Ако правим едно и също нещо в продължение на 30 дни, първо, ще станем много добри в него, и второ, то ще стане наш навик. А както знаем, навиците са наша втора природа. Навикът, който е автоматизирано действие, ни помага по-лесно да се справяме с рутинните задачи и да постигаме целите си. Един от добрите навици, напр, е  четенето на книги. Много е важно да се образоваме непрекъснато, защото знанията са предпоставка за успешен бизнес.

* Грижете се  за здравето си, за да бъдете достатъчно физически и психически силни и да се справите с предизвикателствата. Не случайно всички успешни бизнесмени спортуват редовно, въпреки натовареното си ежедневие, и се хранят здравословно. Те винаги успяват да си вземат поне една седмица отпуска, защото знаят, че само така могат да се справят със стреса и да подготвят организма си за нови натоварвания.

* Мислете като богатите, обграждайте се с успели хора, мислете и действайте все едно, че сте постигнали целите си. Добрият пример е заразителен. Когато гледаме и слушаме успелите хора, ние започваме да ги копираме и да реагираме като тях. Не може да постигнем различни неща, ако действаме по един и същи начин. Различното поведение ще доведе до различни резултати.


 Ако сте прочели тази статия до края, сигурно си мислите, че всичко това Ви е известно и не съм казала нищо ново. Да, така е. Като че ли всички знаем как да постигаме целите си,  запознати сме с тези стъпки и действия, но само 2% от населението ги прилагат. И тези 2% концентрират в себе си 80% от богатството. Трябва непрекъснато да си повтаряме какво трябва да правим, за да започнем наистина да го правим и оттам пътят до успеха е близо!

 

Comments

comments

One thought on “ДА ПОСТИГАМЕ ЦЕЛИТЕ СИ И ДА СТАНЕМ УСПЕШНИ!

 1. Ванчето

  Много професионално направено. Статията, наистина са неща които знаем, да ама не? Всичко е постоянство и самоусъвършенстване.
  Благодаря, че ми даде възможността наистина да се насладя на нещо много стойностно.
  Успех Маги

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *