Уни-Блог™. Продукт на "Успей в България. Всички права запазени.
Дзен

Вода – Най-Важния Елемент В Нашето Тяло

Вода – Най-Важния Елемент В Нашето Тяло

Вода – Най-Важния Елемент В Нашето Тяло

Водата е най-важната съставка, която трябва да приемаме всеки ден. Над 60% от тялото ни е съставено от вода. Тя поддържа телесната ни температура, обмяната на веществата, транспорта на всички съединения в организма, включително и за изхвърляне на токсините.

Две прости молекули – водород и кислород, се свързват, за да създадат една молекула вода, най-масовата и най-важната субстанция за Земята и за човешкото тяло. Но водородът и кислородът не са единствените атоми във водата, защото тя е универсален разтворител и в нея винаги присъстват и други елементи, което означава, че 100% чиста вода (освен ако не е изкуствено пречистена) не съществува.

“Най-добрата” вода?

Коя вода обаче е най-добрата за пиене е сложен въпрос, който няма еднозначен отговор. Въпреки това ето някои неща, които е добре да знаем за питейната ни вода, за да направим максимално добър избор за себе си.

На първо място, винаги се съобразявайте с личното си чувство за мирис и вкус – това е най-лесният начин организмът да ни подаде сигнал дали нещо е добро за нас.

Ако водата има лош вкус или мирис – не я пийте. За съжаление обаче някои токсини и замърсители на водата нямат вкус и мирис… За какво трябва да внимаваме и къде да го намерим?

Вода от чешмата

Водата, която тече от чешмите ни вкъщи идва от подземни води или от наземни резервоари като реки, езера и язовири. За да стигне до нас, тази вода минава през пречиствателни станции, които я филтрират и добавят химикали за допълнително пречистване.

Всяка държава има регулаторен орган, който следи питейната вода да не надвишава определени нива на замърсяване с микроорганизми (бактерии, вируси и паразити), дезинфектанти (хлор), неорганични химикали (тежки метали, азбест, нитрати и нитрити) и органични химикали (пестициди, пластмаси, разтворители). Тоест, приема се за нормално питейната вода да съдържа тези замърсители, но в определени граници, така че те да не навредят на човешкия организъм.

Моят съвет е да пиете минерална и изворна.

Тази вода идва от подземни и наземни извори и обикновено се продава бутилирана. Това означава, че е дезинфекцирана (възможно е с хлор) и необработена.

Минералното й съдържание зависи от географското местоположение на извора, но обикновено се приема, че подземните са с по-високо минерално съдържание (препоръчително), а наземните с много ниско такова.

Друг фактор, който може да повлияе на качеството, е дали се бутилира на място (препоръчително) или се транспортира и бутилира другаде. И последното, за което да следите при избора на изворна вода, е pH-то й. Желателно е то да бъде изписано на бутилката и да е алкално, над 7.0.

В резюме, изворната вода е много добър вариант за пиене, препоръчително е да идва от подземен извор, да се бутилира на място и да има pH от 7.0 на горе.

Средната нормата за всеки човек е между 2-3 литра дневно.

Какво става, ако не пиете достатъчно вода?

Случвало ли ви се е да усетите виене на свят и внезапно изтощение в средата на тренировката? Или упоритото главоболие след нея?

Често си мислим, че причината е преумора или недостатъчно сън, и макар това да са съпътстващи фактори, основният е дехидратирането.

То намалява способността на тялото да се охлажда и да пренася кислород до мускулите, предизвиквайки умора значително по-рано от нормалното.

Силата също пада пропорционално на загубата на течности, тъй като мускулите в състава си са предимно вода – около 76%.

При загуба дори на 2% от водата в тялото, физическата сила може да падне до 15-20%.

Когато стигне до състояние на дехидратация, тялото ни взима предпазни мерки най-вече срещу прегряването. Тялото ви ще си я набави от собствените си запаси, най-вече от кръвта.

Като резултат тя се сгъстява и става по-трудно на сърцето да я изпомпва по кръвоносната система, получава се застояване на кръвта в някои части, с течение на времето се увеличава рискът от високо кръвно, завишен холестерол и сърдечни заболявания.

Скорошни изследвания свързват намаления прием на вода и с хронично главоболие, киселини в стомаха и артрит.

Ако си от хората, които пият по една чаша вода на ден, предполагам не можеш да пиеш зорлян вода (и аз бях така). То няма и да ти е от полза, ако до сега си пил по 400мл. примерно да се качиш на литър и половина. Започни постепенно. Днес изпий 600мл.. Утре 800, вдругиден литър и тн..

Ето няколко техники за увеличаване на водния прием:

  • добавете към водата малко изцеден лимонов сок;

  • добавете щипка сол на 0,5-1 л вода (ако нямате високо кръвно);

  • винаги носете 1-2 0,5 л шишета със себе си;

  • винаги дръжте шише с вода на една ръка разстояние.

Използвани източници: http://www.bb-team.org/

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *