Уни-Блог™. Продукт на "Успей в България. Всички права запазени.
Дзен

Спестяване – първата крачка към финансова стабилност

Спестяване – първата крачка към финансова стабилност

Спестяване – първата крачка към финансова стабилност

Здравей!

Тук ще ти споделя моят начин на спестяване. Ако работиш нещо, вадиш пари и след като си покриеш разходите не ти остава почти нищо – спокойно не си само ти. Това бях аз, както и по-голямата част от познатите ми в момента.

Ако си чел предната ми статия ще разбереш, че от 2 работни места едвам покривах разходите си. Защо е нужно да имаш спестявания?

Спестяванията ти дават финансова стабилност, увереност в себе си и възможностите ти. За да не ходиш да теглиш кредит или да

искаш пари от приятелите си, когато ти се развали бойлера примерно трябва да имаш спестени пари. Какво направих аз в случая: започнах да заделям 10% от доходите ми всеки месец.

Направих си нещо като категории. “Спешни нужди” – 1000лв., които не пипах по каквото и да е друга причина освен нещо наистина спешно. “Гарант спешни нужди” също 1000лв., за

подсигуряване, ако си късметлия и в една седмица ти се развали хладилника, бойлера и ти изгори дънната платка на компютъра. Това са основните според мен, които всеки човек трябва да има.

След това, аз продължих да спестявам 10% всеки месец с цел трета категория наречена инвестиции. Нея използвам за увеличаване на дохода, като инвестирам засега в различни криптовалути. Но ти ако искаш можеш да си спестяваш за почивка примерно, кола или каквото и да е там. 10% за мен са най-оптимални, защото не засягат кой знае колко месечния ти бюджет. За спестяването най-важния фактор е дисциплината.

В университета доцента по “Управление на продажбите” ни зададе един много интересен въпрос, който ще споделя сега с теб. Не помня каква беше темата на лекцията, но ни попита “Някой знае ли какво означава да си богат?”.

И цялата зала сме “хехе т’ва го знам е”, “лесна раота”, “който има мноу пари”. Горди че знаем за първи път отговора на някой от въпросите му, той ни отрязва: “Богат е този човек, когото остане без доходи и има толкова спестявания, покриващи качеството му на живот за относително голям период от време.”

Всички бяхме в шок, след като ни обясни, че Иван изкарващ по 10 000лв. на месец, с качество на живот пораждащо разходи за 9 000лв. е по-беден от Николай. Николай изкарва по 5 000лв. на месец, качеството му на живот се равнява на 2 000лв., останалите  3 000лв. спестява.

Ето и още една чудесна идея за спестяване, която открих в lifestyle.bg : В рамките на една календарна година броят на седмиците е точно 52. При положение че в първата седмица пестите по 1 лев, във втората – 2, третата – 3 и т.н. до 52, в която ще заделите 52 лв., то в края на периода ще имате на разположение 1378 лв. – една прилична сума.

Сподели мнението си в коментарите 🙂

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *