Уни-Блог™. Продукт на "Успей в България. Всички права запазени.
Дзен

Лични Финанси. Виж Моята История

Лични Финанси. Виж Моята История

Лични Финанси. Виж Моята История

Лични финанси е нещо, което всъщност не е никак сложно. Не се заблуждавайте от наименованието. Въпреки това много висок процент от хората са с лоша финансова култура.

Поне това е моето впечатление. Нормално никой не ни е говорил или учил на това умение. Лятото работих на морето, а зимата бях студент в Пловдив. Беше вече януари 2016 година. Осъзнах, че нещо нямам пари, а септември бях дошъл с 2000лв. спестени от лятото.

Нямах нито спестени, нито в наличност, а работих на 2 места. Викам си хмм, интересно. Открих че всеки нормален човек има 3 вида разходи. Аз ги наричам неизбежни, качество на живот и ненужни. Неизбежните са тези, които няма мърдане от тях. Например ток, вода, храна, данъци.

Качеството на живот включва различните по качество и цена марки на дрехи, обувки, козметични продукти, мобилни планове, кола. В ненужните попадат всички глезотии, предмети разни купени, но никога използвани и импулсивните покупки.

Най-интересното е, че можем да спестим от всяка категория, като аз лично третата напълно я премахнах. Нужно е само да забелязваш, когато вадиш пари от джоба си за нещо да виждаш към коя графа спада.

Работих в автосервиз на дневен надник от  понеделник до събота за 20лв. + 5 лева обяд, който шефчето плащаше и през останалото време бях кредитен консултант на граждански договор(средно по 200лв. месечно изкарвах там).

Това прави общо 680лв. доходи на месец. Разходите ми за месец поначало бяха 200лв. наем, 200лв. ток, вода и парно, 100лв. по автомобила, 400лв. за храна, 25лв. телефон, 200лв. развлечения и др.

Нямаше какво да правя освен до сведа разходите си до минимум. На следващи месец успях да си покрия всички разходи с дохода си, даже и спестих 50лв. Това стана като започнах да си готвя, не да ям навънка, кола не ползвах(и без това всичко ми беше на 5-10 минути път пеша от квартирата), развлеченията ги изключих напълно и оптимизирах разхода на ток, вода и парно.

Чувствах се като победител! А ти как се справяш с личните си финанси? Сподели в коментарите … 🙂

лични финанси

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *